Grass oslavuje špiona, který zveřejnil jaderný program

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 10. 2012 6:48
Grassova sbírka básní vyšla pod názvem Eintagsfliegen (Jepice)
Günter Grass
Günter Grass | Foto: Reuters

Jeruzalém - Německý spisovatel Günter Grass, který má za své postoje zakázaný vstup do Izraele, ve svém novém díle oslavuje izraelského špiona Mordechaje Vanunua. Za to, že vyzradil informace o izraelském jaderném programu, byl Vanunu v Izraeli 18 let vězněn.

Grass ho ve své nové knize básní Eintagsfliegen (Jepice) označuje za hrdinu, jelikož měl odvahu sdělit veřejnosti pravdu. Vanunu pracoval jako technik v jaderném reaktoru Dimona a roku 1986 vyzradil informace o tamním provozu britskému listu The Sunday Times. V Izraeli byl pak odsouzen za špionáž.

Grass, jehož nová sbírka vyšla v sobotu v Německu, jeho příběh zasadil do básně s názvem Hrdina našich dnů. Vanunu je v ní označen za model hodný následování, protože umožnil veřejnosti dovědět se pravdu.

Izrael má v Dimoně jaderný reaktor, v němž štěpí plutonim. Podle odhadů ho měl v roce 2000 dost na 200 atomových bomb. Vzdušný prostor nad Dimonou je uzavřen a celý objekt je přísně střežen.

Grassovi bude v říjnu 85 let. V dubnu zveřejnil báseň nazvanou Co musí být řečeno. Obvinil v ní Izrael z toho, že ohrožuje světový mír svými spory s Íránem, nehlásí se ke svému jadernému arzenálu a přijímá německé zbrojní dodávky. Izrael kvůli básni prohlásil Grasse za nežádoucí osobu a zakázal mu vstup do země. Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Grass převrací fakta a dělá útočníka z někoho, kdo je naopak nucen se před útokem bránit. Grass byl v roce 1999 oceněn Nobelovou cenou za literaturu.

 

Právě se děje

Další zprávy