Glosář: Berlín je událostí jara, Daredevil klasikou

Richard Klíčník
19. 5. 2012 20:20
Česko zažívá silné komiksové jaro
Foto: Luboš Vedral, BB Art

Glosář - Jarní komiksovou kanonádu, která již tradičně předznamenává blížící se svátek všech knihomolů - Svět knihy, stačilo spustit nakladatelství BB Art. Jedním ze dvou hlavních témat knižního veletrhu je totiž právě komiks, takže se není čemu divit, že si vydavatelé obrázků s bublinami dávají mimořádně záležet, čím se toto jaro předvedou.  

Berlín - město mezi městy

Prvním ze tří komiksů, jimž se budeme věnovat, je pozoruhodný autorský projekt Jasona Lutese, rodáka z New Jersey a tak trochu podivína, kterého v dětství zásadně ovlivnil evropský komiks. Jeho styl vyprávění, stejně jako detailní realistická černobílá kresba pak vypadají mezi americkými tvůrci zcela jedinečně a mimořádně.

Foto: BB Art

Lutes situoval svůj příběh (který mimochodem není ještě uzavřen, v USA vyšel teprve druhý díl z plánovaných tří a je otázkou, kdy se Lutesovi podaří celý opus dokončit) do třaskavé doby Výmarské republiky. Píše se rok 1928 a ulice Berlína začínají být stále podobnější soudku střelného prachu. Nacisti i komunisti se chystají otočit směr dějin vlastním směrem, podmínky příměří nikdo nebere moc vážně a Berlín, který se na straně jedné prezentuje jako evropské kulturní centrum, se povážlivě kýve nad propastí světové krize. Lutes má neobyčejný smysl pro detaily, a přitom zde kreslí fresku obřích rozměrů.

Nesoustředí se pouze na vyprávění jediného osudu, to je mu málo, troufale rozehrává celou symfonii jedinečných příběhů ze všech sociálních vrstev i skupin. Matka komunistka a otec nacista se rozdělí a vydají se každý hledat štěstí tam, kde jej cítí, s nimi se rozdělí i jejich děti. Židovský chlapec s láskou k mistrovi úniků Houdinimu sní svůj o vlastním úniku ze světa, kde nejen nacisti, ale i komunisti vědí, že za vší zhoubou Německa je třeba hledat Židy.

Jen velmi obtížně se dá vystihnout, jak působivé dílo Lutes tvoří. Svou závažností připomíná Spiegemanova Mause, kterému časově tvoří jakýsi prolog (Lutes nevsadil na alegorii, jeho Berlín je v kresbách až neuvěřitelně reálný. Obdobně těžko se dá v prvním díle vyčíst, kdo se později stane ústřední postavou vyprávění.

Čtěte také
Pán času ovládá úžasný svět. Jedna kniha je mu malá
Český komiks je lákadlem pro badatelské zlatokopy
Komiks v Česku. Zábava pro děti, nebo umělecká forma?
Charles Burns nabízí krásně defektní svět
Thorgal i Old Shatterhand bojují s ženskou nadvládou

Největší prostor ale v první knize dostává hlas rozumu, který zde zastupuje policista Lemke, válečný veterán, jenž s hrůzou sleduje radikalizaci Berlíňanů, a novinář Severing. Ten, aniž by se s Lemkem znal, vnímá situaci obdobně, ale s profesionálním cynismem na rtech. Z míry jej vyvede vztah s malířkou Martou Müllerovou, kterou bychom prozatím mohli označit za hlavní postavu. Dívka žijící tak trochu všední realitu, velmi záhy zjišťuje, že Berlín ukrývá daleko více temných stínů, než při příjezdu tušila…

Berlín je spletité a naprosto komplexní vyprávění, jež čtenáře pohltí a zanechá jej ohromeně sedět s ústy dokořán, když Lutes zakončí první díl 1. májem, při kterém dojde k prvnímu krvavému střetu mezi vládou, komunisty a nacisty. Berlín - Město kamene, patří ke komiksovým událostem letošního jara.

Daredevil - Muž beze strachu

Již třetí omnibus sebraných spisů jedné z nejklasičtějších postav superhrdinského světa vydavatelství Marvel z pera Briana M. Bendise je další z komiksů, který stojí za zmínku. Již předchozí dva díly vzbudily na české komiksové scéně značný rozruch a dá se předpokládat, že si v červnu odnesou nejednu cenu Fabula rasa (již tradičně pořádá Comicsdb.cz).

Foto: BB Art

Bendis přišel hned s několika revolučními zvraty, které z upadající série udělaly po mnoha letech opět kasovní trhák. Superhrdinský komiks 21. století je ještě realističtější a drsnější než ten, který vytvořil v 80. letech Alan Moore ve svých Strážcích. Bendis pokračuje v revoluci po Moorovi, převrací život superhrdiny naruby a dává veřejnosti na stříbrném podnosu jeho hlavu v podobě prozrazení Daredevilovy tajné identity. Ta je středobodem oné hry mezi autorem komiksu, hlavním hrdinou a čtenářem. Jen oni tři mají vědět, že za maskou s růžky se skrývá slepý právník Matt Murdock. To už ale neplatí. Bendis tak vzal jedním tahem všechno nejen Mattu Murdockovi, ale i čtenářům.

Podle všeho by jej měli nenávidět, ale stal se opak. Bendisovo jméno vyslovují komiksoví nadšenci jako zaklínadlo a série má i ve třetím díle stoupající tendenci. K tomu dopomáhá i fantastická práce kreslíře Alexe Maleeva, který na stránkách Daredevila předvádí učiněné divy se způsobem vyprávění v obrazech.

Kdyby byl Superman komouš…

Posledním a nejnovějším komiksem ze stáje BB/artu je Superman - Rudá hvězda. Jeho autorem je další revolucionář mezi komiksovými scenáristy - Mark Millar. Autor dnes již kultovního komiksu Kick Ass (existuje i stejnojmenný film) vzal jednu z nejstarších komiksových legend a obrátil ji naruby.

Foto: Aktuálně.cz

Co by se stalo, kdyby vesmírný modul s mimozemšťanem takřka božských schopností nedopadl v kansaském Smallvillu, ale kdesi u kolchozu na Ukrajině? Jeden z nejameričtějších symbolů by pak na prsou nosil srp a kladivo a Lex Luthor by se snažil zachránit Spojené státy před kremelským superdechem.

Ať už vypadá námět, jak chce podivně, Millar nevytvořil parodii. Pravda, pomrkává na čtenáře a dává mu Batmana v ušance a další překroucené citace z universa vydavatelství DC (včetně komunisty nenávidějícího Green Lanterna a proletářky Wonder Woman), ale při čtení nejčastěji mrazí. Millar dal Supermanovi do rukou nejen čisté srdce, ale i moc nad komunistickým blokem. Studená válka bude rozhodnuta dříve, než byste řekli komsomolec a svět čeká rudá utopie.

Je pravda, že bez důkladné znalosti postav, které se v Supermanovi během jeho historie ukázaly, se nebudete bavit tak dobře, jako pravý komiksový nerd, ale i tak patří supermanský mýtus k tak známým, že ocenit Millarovu invenci musí zkrátka každý, komu nejsou muži v pláštěnkách vysloveně odporní.

 

Právě se děje

Další zprávy