Geršl otevře v Budějovicích galerii

RiK, ČTK
14. 12. 2005 21:00
České Budějovice - Kulturní nabídku Českých Budějovic v únoru obohatí Zlatý dům evropské kultury, v němž vznikne i galerie moderního, především digitálního umění.

Jeho tvůrci chtějí pravidelně představovat kulturu dalších zemí, například pořádat setkání spisovatelů, filmařů či architektů. Bude tam i škola, umělecké kurzy a módní přehlídky.

"V českobudějovické kultuře je hodně prázdných míst, například tu není žádný prostor pro digitální umění. Tím by měla být naše galerie jedinečná," řekl akademický malíř Josef Geršl, který je majitelem domu.

Dnes ho představil novinářům, ve čtvrtek ho slavnostně otevře, ale první akce pro veřejnost se bude konat až v únoru. Mimo jiné v prostorách začnou kurzy večerního kreslení pro budoucí studenty vysokých uměleckých škol, jež ve městě dosud chybějí.

Budějovice podle Geršla trpí nedostatkem výstavních ploch a zatím neměly příliš co nabídnout například zahraničním umělcům, kteří se zde chtěli prezentovat. Geršl nyní chystá spolupráci se Slovenskem, Itálií a Německem, navazuje kontakty s Francií a chce využít také vztahů s Irskem, které před několika lety navázali budějovičtí výtvarníci. "Jsme na 'zlatém kříži' uprostřed Evropy, proto bude uvnitř domu symbolická točna," dodal.

Objekt byl původně součástí měšťanského pivovaru, poslední roky byl na místě nové galerie zpustlý dvůr. Geršl ho ve spolupráci s architektem Jaromírem Kročákem přetvářel v atypické reprezentační prostory více než deset let. Mimo jiné dovnitř instalovali tři žulové pilíře vysoké pět metrů a vážící čtyři tuny. Ve sklepení objevili i gotický portál z roku 1400.

Předností galerie bude moderní audiovizuální technika, náklady na základní vybavení Geršl odhadl na dva miliony korun a na roční provoz zhruba 1,5 milionu korun. Hodlá se ucházet i o příspěvek z evropských fondů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy