Gerhard Richter je opět nejvýznamnějším výtvarníkem světa

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 3. 2014 16:59
Věhlasná německá anketa Kunstkompass 2014 na nejvyšší příčku mezi výtvarníky zařadila malíře a sochaře Gerharda Richtera. Hvězdy zítřka přicházejí z Asie.
Strýček Rudi
Strýček Rudi | Foto: Aktuálně.cz

Kolín nad Rýnem - Nejvýznamnějším současným výtvarným umělcem je podle vlivného žebříčku Kunstkompass 2014 německý malíř a sochař Gerhard Richter. Umělecké hvězdy budoucnosti však podle odborníků přicházejí z Asie.

Na nejvyšších příčkách se toho od loňského vyhlašování ankety příliš nezměnilo. Na druhém a třetím místě zůstávají Bruce Nauman a Rosemarie Trockel, dále je v žebříčku Georg Baselitz, Cindy Sherman a  Anselm Kiefer. Z deseti nejvlivnějších současných umělců jsou původem z Německa čtyři.

Nejdražsí Strýček Rudi

Obdobným žebříčkům z jiných zemí sice Němci nedominují tak výrazně, ale na významu Gerharda Richtera většinou panuje shoda. Richter, původem z Drážďan, emigroval v šedesátých letech do Západního Německa a dlouhou dobu působil na Akademii výtvarných umění v Düsseldorfu.

Gerhard Richter: Domplatz, Mailand
Gerhard Richter: Domplatz, Mailand | Foto: Sothebys

Jedenaosmdesátiletý výtvarník drží rekord v ceně zaplacené za dílo žijícího umělce. Jeho "fotomalba" Domplatz, Mailand (Katedrální náměstí, Milán) se loni v květnu prodala za 37,1 milionu dolarů. Richter (81) držel také předchozí rekord, když se jeho Abstraktes Bild (Abstraktní obraz) prodal za 21,3 milionu liber.

Gerhard Richter je také autorem zřejmě nejcennějšího obrazu současného umělce na územé České republiky. Lidická sbírka výtvarného umění vlastní jeho obraz Strýček Rudi, který Lidicím Richter věnoval v šedesátých letech, kdy ještě nebyl příliš známý. Nyní by se jenom jeho pojistná hodnota vyšplhala na osm milionů eur. Jenže mnozí místní jej podle kurátorky sbírky Luby Hédlové stále odmítají. Zobrazuje totiž německého vojáka v uniformě wehrmachtu.

Budoucnost je v Asii

Překvapení se letos objevila především v doprovodném žebříčku "Hvězdy zítřka". Velká část uměleckých nadějí totiž už nepochází z Evropy a USA, ale ze zemí jako je Čína, Vietnam, Pákistán nebo Gruzie. "Trend je jasný: umění se stává globálnějším," napsal německý Manager Magazin, který anketu každoročně zveřejňuje.

Jeden z dalších žebříčků uvádí také umělce, kteří mají největší vliv na vývoj současného umění, ačkoli jsou již po smrti. Tady se na prvních příčkách umístili Joseph Beuys, Andy Warhol nebo Louise Burgeois.

Žebříček Kunstkompass vydávaný od roku 1970 je považován za jeden z nejdůležitějších barometrů současného umění. Na hodnocení významu umělců se projeví hlavně výstavy v prestižních galeriích, vyznamenání a recenze v uměleckých časopisech. Prodejní ceny děl jednotlivých umělců naopak nehrají žádnou roli.

 

Právě se děje

Další zprávy