Gaugin, Matisse, Picasso i Freud zmizeli z Rotterdamu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 10. 2012 12:33
Sedm vzácných děl odnesli zloději z nizozemského muzea
Paul Gaugin: Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka
Paul Gaugin: Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka | Foto: Aktuálně.cz

Amsterodam - Z rotterdamské galerie Kunsthal bylo ukradeno sedm obrazů slavných malířů včetně Pabla Picassa, Henriho Matisse, Claudea Moneta a Paula Gauguina. Informovala o tom nizozemská policie, která nyní studuje záběry z bezpečnostních kamer a hledá případné svědky. Majitelé zmizelých děl souhlasili se zveřejněním jejich fotografií.

Jedná se podle tiskových agentur o Picassovu Hlavu harlekýna, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Femme devant une fenetre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malba Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda.

Lucian Freud: Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima)
Lucian Freud: Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) | Foto: Aktuálně.cz

Vzhledem k tomu, že Rotterdam má jeden z největších přístavů, pachatelé mohli snadno obrazy dostat ze země, obávají se policisté. Jde o největší krádež uměleckých děl v Nizozemí od roku 1991, kdy bylo ukradeno 20 obrazů z Muzea Van Gogha v Amsterdamu.

Loupež, která byla podle policie provedena kolem 3:00 SELČ, pachatelé očividně dobře připravili. Stačili utéci před příjezdem policistů, jež přivolalo spuštění poplašného zařízení muzea. Zatím se neví ani to, kolik lupičů bylo.

„Mezi galeriemi, je to skvost. Ale na zabezpečení to je noční můra. Stačí jenom přitisknout obličej k zadnímu oknu a ihned máte dobrý výhled na obrazy, díky čemuž mohou zloději snadno naplánovat svoji akci," zhodnotil odborník na bezpečnost Ton Cremers Kunsthal.

„Rozměr krádeže naznačuje, že ať už to udělal kdokoliv, je někomu vděčný za hodně peněz a musí to být významný padouch," prohlásil podle New York Times penzionovaný detektiv Scotland Yardu Charlie Hill, který v roce 1994 vyšetřoval krádež Výkřiku od Edvarda Muncha.

Představitelka muzea Mariette Maaskantová řekla, že díla měla velkou hodnotu a byla vlastnictvím soukromé nadace Triton Foundation. Velká část její sbírky je poprvé najednou vystavena od minulého týden u příležitosti 20. výročí existence rotterdamské galerie výtvarného umění.

Claude Monet: Waterloo Bridge
Claude Monet: Waterloo Bridge | Foto: Aktuálně.cz

Sbírku moderního umění Triton Foundation dal dohromady loni zesnulý multimilionář Willem Cordia.

Nynější výstava zahrnuje díla více než 150 slavných umělců, mezi nimiž jsou také Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Marc Chagall, Salvador Dalí, Edgar Degas, Marcel Duchamp, René Magritte, August Rodin nebo Andy Warhol. Muzeum bylo na celý den uzavřeno, ale ve středu by už mělo zase přivítat návštěvníky.

 

Právě se děje

Další zprávy