Kutnohorský GASK otevírá výstavu o velkoměstu a retrospektivu Severové

ČTK ČTK
6. 2. 2020 16:23
Srdce velkoměsta II a Nejisté skutečnosti se jmenují nové výstavy Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. První se věnuje tematice velkoměsta, kterou ukazuje například v dílech Františka Hudečka, Františka Grosse či Jana Kotíka, druhá pak představuje tvorbu Jaroslavy Severové. Vernisáže se konají tuto sobotu. Obě přehlídky připravil kurátor Richard Drury, potrvají do 26. dubna.

Srdce velkoměsta II jsou pokračováním stejnojmenného projektu, který se soustředil hlavně na dvě desetiletí po vzniku Československa v roce 1918.

Nynější druhá část se zaměřuje na období od 40. let minulého století do začátku 21. století. Očima umělců, zastoupených grafikou či kresbou ve sbírkách středočeské galerie, výstava nahlíží na velkoměstskou tematiku vážně i humorně.

Ve vybraných pracích se městské prostředí mění ve všeobjímající lidskou krajinu, místo čilé interakce, opojných vjemů či naopak existenciální osamělosti.

Návštěvníci galerie uvidí díla Františka Hudečka, Františka Grosse, Karla Součka, Jana Smetany, Jana Kotíka, Karla Černého, Antonína Tomalíka, Jana Koblasy, Jiřího Balcara, Jiřího Johna, Eduarda Ovčáčka, Jaroslavy Bičovské, Ivana Komárka, Jakuba Švédy či Roberta Rauschenberga. Doplňují je zapůjčené práce Václava Bláhy a Richarda Konvičky.

Druhá výstava, kterou kutnohorský GASK otevře tuto sobotu, se jmenuje Nejisté skutečnosti a jedná se o retrospektivní průřez grafickou i prostorovou tvorbou Jaroslavy Severové. U příležitosti výstavy rovněž vychází publikace mapující autorčiny práce posledních sedmi let.

Obraz Jaroslavy Severové nazvaný Lines A z roku 2017.
Obraz Jaroslavy Severové nazvaný Lines A z roku 2017. | Foto: ČTK

Severová, která se narodila roku 1942, později učila na Ústavu výtvarné tvorby pražské Fakulty architektury ČVUT a dnes působí na Pedagogické fakultě Univerzity Hradce Králové, vytváří grafiky, malby, objekty, instalace i počítačové grafiky.

Spojuje je "zásadní snaha ovlivnit vzájemnou závislost faktorů, které se mísí a vytvářejí mnohovrstevnou osu toho, co nazýváme realitou", uvádí na webu galerie.

Podle ní se Severová zabývá "tvůrčí rekonstrukcí vesmíru, jenž nás obklopuje", za použití primárních prvků, jako jsou základní tvary, pohyb, světlo nebo barvy. "Prostřednictvím variací a kombinací vytváří otevřené příběhy, nebo lépe řečeno významové situace, které vycházejí z osobní reflexe, ale stávají se univerzálním tématem umění a branou k porozumění jevům, které nás obklopují," stojí na webu galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy