GASK oslaví rok fungování vystavením vzácné iluminace

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 5. 2011 8:57
Návštěvníci budou mít od pátku do neděle vstup za korunu

Praha - Návštěvníci Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) budou moci o nadcházejícím víkendu zhlédnout unikátní středověkou iluminaci, kterou hejtmanství získalo na dražbě v Londýně. Galerie ji vystaví spolu s kopií císařské koruny, která je uložena na Karlštejně.

Instituce si tak připomene rok od svého otevření. Návštěvníci budou mít od pátku do neděle vstup za symbolickou jednu korunu.

Iluminace byla vydražena na sklonku roku 2009, v Jezuitské koleji byla poprvé vystavena v prosinci téhož roku, kdy ji zhlédly tisíce lidí. O osudu tohoto úvodního listu není mnoho známo, byl vyříznut z dnes již neznámé chorální knihy a v roce 1920 se ocitl v soukromé vídeňské sbírce.

Devět let poté byl černobíle reprodukován v odborné literatuře, než se pak objevil po dlouhé době v londýnském aukčním domě. Iluminace je běžně uložena v depozitu. Kraj iluminaci vystavil také před rokem, kdy galerie v opravené Jezuitské koleji zahájila provoz.

Kopii císařské koruny pro Středočeský kraj vyrobil šperkař Jiří Urban. Originál byl zhotoven pravděpodobně v roce 962 v Římě. V roce 1355 jím byl korunován Karel IV. Původně byl umístěn na Karlštejně, nyní se ale nachází v klenotnici ve vídeňském Hofburgu, kam ho nechal v době husitských válek odvézt Zikmund Lucemburský.

Čtěte také:
Galerie Středočeského kraje je blondýna s potenciálem

 

Právě se děje

Další zprávy