Galerie přibližuje členy Skupiny 42

ČTK
14. 2. 2006 17:00
Praha - Galerie hlavního města Prahy vystavuje v Městské knihovně výtvarná díla Františka Grosse a Františka Hudečka.
F. Gross - Krajina (linoryt)
F. Gross - Krajina (linoryt) | Foto: http://www.galerieonline.cz/

Výstavu - otevřenou od 15. února do 14. května - považuje galerie za součást svého úsilí mapovat tvorbu českých klasiků 20. století. 

Oba malíři, členové Skupiny 42, se na podobné monografické dvojvýstavě nikdy nesetkali, přestože byli vrstevníci, spolužáci, kolegové a přátelé. Zároveň tvoří umělecký i povahový protiklad.

František Gross (1909 až 1985) byl spíše extrovert se smyslem pro humor, ironii a sarkasmus, což se projevilo i na jeho díle. František Hudeček (1909 až 1990) byl podle pamětníků naopak romantický introvert s pochopením pro racionální kompozici a abstrakci.

Gross s Hudečkem se znali od roku 1928, kdy studovali na pražské Uměleckoprůmyslové škole; ani jeden ji nedokončil. Se Skupinou 42 vystavovali s programem Svět, ve kterém žijeme.

Současná výstava obou autorů, na níž je kolem šesti set exponátů, začíná tvorbou 30. let, soustřeďuje odkaz z válečného a poválečného období i díla ze 60. let. Kromě obrazů jsou tu vystaveny rovněž kresby a grafiky a další práce na papíře.

Klasiky českého malířství představí galerie také letos na podzim, kdy se má v Praze uskutečnit první retrospektivní výstava Rudolfa Kremličky a výstava nazvaná Josef Šíma a antické tradice.

 

Právě se děje

Další zprávy