Galerie brání falešné občanky a podává žalobu

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
24. 6. 2010 15:42
Členové skupiny Ztohoven si prohodili identity
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Galerie Dvorak Sec Contemporary se rozhodla, že bude advokátem nejnovějšího projektu skupiny Ztohoven nazvaného Občan K. Ve středu podala k Městskému soudu žalobu na ochranu stejnojmenného objektu, který jí patří.

Galerie podle svých slov se Ztohoven dlouhodobě spolupracuje a umělce z této skupiny zastupuje i na mezinárodní scéně.

Čtěte také:
Policie odvezla falešné občanky Ztohoven a zatýkala

Skupina, která se proslavila před třemi lety simulací atomového výbuchu,  minulý týden jako součást projektu Občan K vystavila v galerijním prostoru v centru Prahy občanské průkazy s pozměněnými fotografiemi. Pár hodin poté policie průkazy zalité v kovovém válci zabavila a načas zadržela jednoho z umělců, který vystupuje pod jménem Roman Týc.

Foto: ČT24

Svým nejnovějším projektem Občan K. chce skupina podle svých slov upozornit, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Se zfalšovanými průkazy údajně umělci cestovali po světě, volili, jeden z nich se i oženil.

Pravděpodobně tím porušili několik zákonů. Policie mluví o možnosti poškozování cizích práv se sazbou do dvou let. Advokátka Dagmar Raupachová serveru tyden.cz řekla, že počínání Ztohoven nese znaky trestného činu, a mluví o sazbě jeden až šest lest.

„V minulosti jsme byli svědky, že podobné postupy této skupiny nakonec byly tolerovány , ale podle mého není správné z toho vytvořit pravidlo," řekla na otázku, zda bude skupina skutečně (od)souzena.

Podle zástupců Dvorak Sec Contemporary projekt nastoluje otázku identifikování jedince v současné společnosti, což je téma, které je podle nich celospolečensky opomíjeno a zlehčováno.

Cílem jejich žaloby ovšem není činnost policie jako taková. Nehodnotí prý způsob použití občanských průkazů ani to, jak je autoři od úřadů získali - ale nakládání s odebranou částí díla. Jde tu o ochranu uměleckého díla jako celku, doplnila později galerie. Prý mají informace, že policie má v úmyslu odebranou část díla rozřezat, aby se tak dostala k průkazům,  a tím by došlo ke zničení díla.  

Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra
Národní galerie zřejmě spáchala oceněním trestný čin, upozornil na to právní zástupce Ztohoven Jan Hrazděra | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Naklonovali Ztohoven svým členům občanku?
Umělci jsou Ztohoven: mystifikovat se může
Soud: Atomový výbuch na ČT byl jen přestupek
Soud za fiktivní výbuch byl odročen

Ztohoven u soudu: Veřejně prospěšní jsme!
Atomový hřib není poplašná zpráva, řekl soud
Zničili prezentaci komunistů Ztohoven?
Za změněné semafory padl trest: 60 tisíc korun

"Galerie vyvine veškeré možné úsilí, aby byl projekt respektován jako vysoce současné výtvarné dílo, a sloužil tak jako odraz doby, ve které vznikl," napsali představitelé galerie. Skupina sama žalobu podta nemohla, protože podle tydne.cz nemá právní subjektivitu.

Přesto zatím není jasné, kdo a proč je hlavním iniciátorem "protiakce". Dvorak Sec Contemporary uvádí, že má morální i právní závazek dílo chránit, neboť "podporuje vysoce kontroverzní projekty, kvalitu a nejsoučasnější trendy v umění, které vyhodnotí až budoucí generace". 

Zároveň je nepochybné, že kauza a žaloba může napoct ke zviditelnění ambiciózní galerie, jež chce být na trhu spojována se současným uměním. Stejně tak je možné, že členové skupiny se tentokrát skutečně obávají trestního postihu a snaží se takto aktivizovat a získat na svou stranu (nejen) uměleckou veřejnost. Jejich nejnovější projekt zatím nevzbudil tak jednoznačné sympatie jako "napadení České televize".

Skupina nicméně tvrdí, že s žalobou nemá nic společného - stejně jako galerie prý nemá nic společeného se samotným projektem Občan K; jen vlastní dotyčný artefakt a Ztohoven zastupuje. Oslovili ji jejich právníci.

Foto: Ztohoven

Skupiny se nečekaně už v pondělí zastal na Facebooku i bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Skupina Ztohoven svým projektem Občan K. svobodu jiných nenarušila, ba naopak. Poukázala na možnost ztráty svobody nás všech," napsal.

Jeho názor nezměnilo ani to, že sama skupina se od něj distancovala s tím, že se podílel na „brutálním policejním zákroku na účastníky CzechTeku v roce 2005".

Policie minulý týden Týce propustila ihned po příchodu jeho právníka, nesdělila mu žádné obvinění. Zadržela ho prý proto, že chtěla ověřit jeho totožnost.

Týc měl kvůli svým uměleckým aktivitám problémy s policií a soudy již v minulosti. Za úpravu pražských semaforů, kdy kráčející a stojící figurky nahradil panáčky v komických situacích, dostal pokutu 60 tisíc korun.

Právě tento objekt galerie představila minulý týden na veletrhu v Baselu - zastupuje totiž Týce i jako "sólového umělce".

 

Právě se děje

Další zprávy