Artwall vymývá Václava Havla mýdlovou bustou na Letné

jla
11. 11. 2014 15:00
Výstava Václav havel / Vymývání od Martina Piačeka v Galerii Artwall se zabývá nejen svébytně absurdním humorem národní ikony.
Václav Havel.
Václav Havel. | Foto: ČT

Praha - Galerie Artwall na opěrné zdi Letenských sadů na nábřeží Kapitána Jaroše představí dílo slovenského umělce Martina Piačeka, který se věnuje kritickým místům vlastní národní historie a jeho díla jsou plná nedůvěry k oficiálním dějinám a jejich účelové mytologizaci.

Piaček na nábřeží umístí svá díla z projektu Václav Havel / Vymývání, v jehož podání se nástrojem symbolického vymývání stává mýdlová busta Václava Havla.

"Název je parafrází Havlových dramatických děl a přihlášením se k poetice jejich absurdního humoru," vysvětlil Piaček a dodová, že středem jeho pozornosti je proces instrumentalizace hrdiny. "Zajímá mě proces, jakým je odkaz konkrétního člověka používán či zneužíván," dodal autor.

Čtvrt století po Samotové revoluci je stále zřejmější, že si česká společnost neví rady s jejím odkazem. Postava Václava Havla je typickým příkladem. Jednou je oslavován jako bojovník proti komunismu, jindy kritizován za svůj údajný reformní komunismus, je označován za utopistu, ale i zatracován jako podporovatel vojenských konfliktů.

Pro jedny je nedostižným ideálem, pro jiné představitelem nestandardní, nestranické politiky nebo politického kýče. Příznačné při tom je, že kritika přichází zleva i zprava."Ideály mají tendenci blednout. Piačekovo dílo je možné chápat jako varování, aby se manipulace s ideály nezměnila v absurdní drama," uvedla kurátorka výstavy Lenka Kukurová.

Výstava se koná od 12. listopadu 2014 do poloviny února příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy