Žena ve vaně, plastika žraloka. Galerie vystavuje sochy Gabriela, Davida a Dostála

Na snímku je socha Žralok od Michala Gabriela.
Na snímku jsou sochy Michala Gabriela.
Na snímku je socha Ve vaně od Michala Gabriela.
Na snímku je socha Hráč se strukturou od Michala Gabriela.
Na snímku je skleněná váza Jiřího Davida.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
29. 5. 2019 15:59
Prostory Galerie města Olomouce zaplnily sochy tří uznávaných umělců: Michala Gabriela a Jiřího Davida ze skupiny Tvrdohlaví a olomouckého rodáka Jana Dostála.

Jde o doprovodnou výstavu mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line, který se již pátým rokem koná v českých a moravských městech i zahraničí. Sochy Davida, Gabriela a Dostála v olomoucké galerii zůstanou do 30. června.

"K vidění jsou tři výrazné autorské pozice, z nichž dva se řadí ke střední generaci, Jiří David a Michal Gabriel, oba příslušníci skupiny Tvrdohlaví, oba profesoři na vysokých uměleckých školách," přibližuje kurátor výstavy Martin Dostál.

Třetím je pak mladý autor Jan Dostál. "Před rokem absolvoval sochařský ateliér na brněnské fakultě výtvarných umění u Michala Gabriela a má ateliér v Olomouci," doplňuje kurátor.

Jiří David se prezentuje v netradiční poloze jako autor skleněných váz. Ty začal vytvářet loni v souvislosti s pracemi pro olomoucký hotel nazvaný Nezvalova archa.

Michal Gabriel vystavuje například svou dominantní plastiku ze souboru Žraloci nebo plastiku Ve vaně. Inspiroval ji pobyt na Krétě, kde Gabriel uviděl starověké keramické vany sloužící zaprvé ke koupeli, zadruhé jako pohřební sarkofágy. Vanu ve své soše pak sochař naplnil iluzivní hladinou černé vody.

Jan Dostál v olomoucké galerii prezentuje železné a nerezové abstrakce. "Na výstavě je zajímavé to, že se zde setkávají nejen různorodé autorské rukopisy z hlediska skulpturálního, ale také materiálového. Autoři se vzájemně doplňují," doplňuje kurátor Martin Dostál.

Jan Dostál, v Olomouci známý jako autor Vetřelce na jedné ze střech domů v centru Olomouce či plastiky Klára ve Velkém Týnci, v rodném městě vystavuje poprvé. Představuje své dřívější práce, abstraktní kompozice vzniklé za pomoci svařování, ale také poslední tvorbu - stély.

Na snímku je skleněná váza Jiřího Davida.
Na snímku je skleněná váza Jiřího Davida. | Foto: ČTK

"Věnuji se tomu poslední 1,5 roku. Za studena si vezmu prefabrikovaný profil a za pomoci jeřábu a vysokozdvižného vozíku to stáčím a vytvářím tuto složenou, zamotanou věc," popisuje Jan Dostál.

Výstava v Galerii města Olomouce je součástí 5. ročníku mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line. Ten zahrnuje prezentaci ve třech státech a 15 městech, kde dohromady 48 umělců vystavuje 143 instalací.

Přehlídka, jež mění ulice, náměstí i jiná veřejná prostranství v otevřené galerie, začíná 6. června, sochy jsou však na vybraná místa instalovány postupně. V centru Olomouce a ve Smetanových sadech budou v nejbližších dnech umístěny rozměrné plastiky Veroniky Psotkové, Kurta Gebauera a Lukáše Raise.

 

Právě se děje

Další zprávy