Fulghum a Clarke přijedou na veletrh Svět knihy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 5. 2013 12:55
Čestným hostem veletrhu je Slovensko
Robert Fulghum
Robert Fulghum | Foto: Profimédia

Praha - Americký spisovatel, milovník českého piva a nejen proto častý návštěvník České republiky Robert Fulghum, ale i britský humorista Stephen Clarke budou vedle řady dalších hosty mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Jeho 19. ročník se uskuteční od 16. do 19. května na holešovickém Výstavišti v Praze.

Tradiční akce nabídne výběr z produkce 339 vystavovatelů, 192 stánků a na sedm stovek účinkujících v literárních pořadech z téměř tří desítek zemí.

Hosté ze Slovenska

"Čestným hostem je Slovensko," řekla ředitelka veletrhu Dana Kalinová. Důvodem je dvacet let od rozdělení republiky, 100. výročí od narození spisovatele Dominika Tatarky a 1500 let od chvíle, co Cyril a Metoděj přinesli na Velkou Moravu základ jazyka, který Češi a Slováci dodnes používají.

Foto: Svět knihy

"Program Slovensko (po)čítajte s nami zahrne čtení slovenských autorů, výstavy, debaty i soutěže - přijedou čtyři desítky osobností slovenského literárního života," uvedla šéfka Literárně-informačního centra z Bratislavy Miroslava Vallová. Od loňska podle ní vyšlo česky dvacet knih slovenských autorů.

Veletrh bude zaměřen na poezii; záměrem pořadatelů ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů a společnosti Svět knihy je uvést ji klasickou recitací, ale v audionahrávkách, fotografii, ilustraci i filmovými záznamy recitace českých i zahraničních básníků.

Téma zahájí 11. května v Café Fra od 14:00 hodin akce, na níž vystoupí desítky českých básníků. Předveletržní projekt zavítá i do holešovických kaváren Liberál a Divus a Domu čtení v Praze 10.

Zároveň se chystá na sobotu 18. května open air koncert Básníci v notách, kde vystoupí řada muzikantů, kteří zhudebňují poezii, včetně Vladimíra Mišíka, Zuzany Homolové, Ondřeje Škocha a Jana Buriana. K zakoupené vstupence na veletrh mohou moci zájemci na koncert bezplatně.

Výstava bestsellerů

Nakladatelé vytipují pro návštěvníky své bestsellery vydané za poslední dva roky a představí je na výstavě. Další téma zmapuje fenomén blogu a blogerů zaměřených na literaturu a knihy. I letos se veletrhu zúčastní antikváři v jediném "supermarketu" se stovkou metrů knih.

Cenu Jiřího Theinera udělí Svět knihy za šíření a propagaci české literatury v zahraničí kanadskému novináři, kritikovi a překladateli Paulu Wilsonovi. Do přehlídky Svět knihy na jevišti se zapojilo 15 divadel 27 inscenacemi.

Přehlídka Svět knihy ve filmu obnáší 17 projekcí uvedených od 13. do 19. května v kině Atlas a ve Slovenském a Francouzském institutu. Čestným hostem příštího ročníku bude Maďarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy