Japonci ocenili dílo českého fotografa Zdeňka Thomy řádem Vycházejícího slunce

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 6. 2017 21:10
Japonský řád Vycházejícího slunce dostal za propagaci japonské kultury Čech Zdeněk Thoma. Japonský velvyslanec v Česku Kaoru Šimazaki uvedl, že Thomova práce pomohla k podnícení zájmu o japonskou kulturu v Československu a České republice. Thoma, který je fotograf a publicista, se ve své tvorbě soustředí na Japonsko i další asijské země více než čtyřicet let.
Zdeněk Thoma dostal japonský řád.
Zdeněk Thoma dostal japonský řád. | Foto: ČTK

Praha - Český fotograf a publicista Zdeněk Thoma převzal řád Vycházejícího slunce za dlouholetou propagaci japonské kultury. Ocenění mu předal japonský velvyslanec v Česku Kaoru Šimazaki. Velvyslanec uvedl, že Thomova práce pomohla k podnícení zájmu o japonskou kulturu v Československu a České republice.

Thoma se ve své tvorbě soustředí na Japonsko i další asijské země více než čtyřicet let. Do Japonska poprvé přijel v roce 1970, když společně s přáteli projížděli autostopem napříč Asií. Dálnému východu se věnoval v řadě cestopisných článků a reportáží v časopisech i samostatných publikacích. O svých cestách často přednášel a vystavoval v muzeích a galeriích své soubory fotografií.

Velvyslanec Šimazaki při předání vyznamenání připomněl, že v Československu nebylo mnoho šancí seznámit se s japonskou kulturou. Thomovy publikace podle něj přispěly k tomu, že obyvatelé Československa se o ni začali více zajímat. "Myslím, že k základům dobrých vztahů Japonska a Česka výrazně přispěl i pan Thoma," uvedl Šimazaki.

V sedmdesátých letech Thoma v Japonsku pracoval jako fotograf pro několik různých médií. Fotografoval sport, ale i společenská témata. Pozornost vzbudila například reportáž v časopise Mladý svět z roku 1974, v níž zachytil vážné zdravotní problémy japonských rybářů způsobených konzumací masa ryb, které se otrávily zplodinami z místní továrny.

V dalších fotografických cyklech se Thoma soustředil na japonské tradice a přírodu. Velkým tématem jeho tvorby jsou japonské zahrady nebo čajová kultura. Společně s manželkou Soňou a synem Michalem připravili řadu cestopisných publikací z putování po asijských zemích. Japonsku se věnuje šest z nich, například Příběh čaje, Japonská mozaika nebo Podivuhodný svět bonsají.

Řád Vycházejícího slunce uděluje Japonsko od roku 1875. Má několik kategorií. Mezi českými držiteli ocenění jsou například japanoložka Věnceslava Hrdličková nebo olympijská medailistka Věra Čáslavská.

 

Právě se děje

Další zprávy