Foto: O co přicházíme. Kurátoři mimopražských výstav představují to nejlepší

Foto: O co přicházíme. Kurátoři mimopražských výstav představují to nejlepší
Galerie jsou s krátkou prosincovou výjimkou zavřené od loňského října. Od té doby posouvají termíny často dlouho připravovaných a nasmlouvaných výstav. Leckde už to ale dál nešlo a přehlídky končí, i přesto, že je nikdo neviděl. Na následujících snímcích kurátoři či jiné zodpovědné osoby představují tři konkrétní díla z devíti mimopražských výstav.
První je Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem s výstavou nazvanou Koncepty zrcadlení, otevřenou 29. ledna. Zatím ji tedy nikdo neviděl. "Máme tu 32 zvučných jmen českého umění. Ústředním tématem je zrcadlení, které je zde představeno jako zásadní umělecký princip. Není to však jen práce se zrcadlem, ale s celým principem a s osovou souměrností, která s tím souvisí," popisuje kurátorka Magdalena Deverová.
"Tenhle projekt jsem v hlavě nosila přes sedm let. Princip zrcadlení mi přijde úžasný, zrcadlo je sice banální předmět, ale přitom dovoluje rozehrát nevídanou hru s divákem," říká u díla Stanislava Kolíbala nazvaného Trojí podoba (vpravo). "Je to jeho komorní instalace z doby, kdy nemohl vystavovat. Konfrontuje zde tři výtvarné principy v podobě zrcadel, kresby a nakonec samotného světla."
"Dílo Jána Mančušky Od A k B a zase zpět vytváří iluzorní propojení reálného prostoru s prostorem videa. Nejdřív hledíme na obraz, který nám připadá běžný, až do momentu, než zjistíme, že původní realita je jen odraz v zrcadle. Který se postupně oddaluje od diváka a tím dochází k narušení našich jistot," popisuje kurátorka.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
21. 3. 2021 18:20
Výstavy, které nikdo nevidí. Kurátoři či autoři devíti aktuálních mimopražských výstav, případně ředitelé galerií popisují každý tři díla. Všichni mluví o posouvání výstavních plánů, donekonečna ale expozice prodlužovat nemohou. Některé, například díla Jiřího Načeradského v Oblastní galerii Vysočiny, tak už je možné vidět jen na fotografiích.

Za zdi zavřených galerií v Praze se lze podívat v první části fotogalerie.

 

Právě se děje

Další zprávy