FOTO Lang s Jeřábkovou zavedli studenty k podstatě umění

FOTO Lang s Jeřábkovou zavedli studenty k podstatě umění
Umění a stín.
Umění a stín.
Umění a stín.
Umění a stín.
Foto: NoD
Kultura Kultura
24. 2. 2014 10:24
Výstavní projekt Umění a stín tří českých a rakouských uměleckých škol kurátorsky zaštítily výrazné osobnosti současné výtvarné scény.

Fotogalerie - Jaký stín vrhá umění? Otázkou se zabývá výstavní projekt tří českých a rakouských vysokých škol. Ústřední téma a současně název si studenti vypůjčili z eseje filosofa Maria Pernioly. Stín podle něj potvrzuje existenci umění tak, jako za světla potvrzují stíny existenci každého „svého“ předmětu.

„Umění bez stínu, stejně jako postavě bez stínu, se nedá věřit, chybí jim minulost a současnost zároveň,“ vysvětlují kurátoři Dominik Lang a Edith Jeřábková. „Není to nasvícený artefakt, který Perniolu zajímá, ale jeho pozadí, důvody k jeho vzniku, souvislosti s jeho tématem a vystavením, okolnosti jeho existence, jeho komentáře, kritiky, historie.“

Při pátrání po rozporu mezi uchopitelným a neuchopitelným aspektem umění provede výstava návštěvníky po různých krajích modernity. V Českém centru Praha se zaměří na prostorové formy umění, v Galerii NoD prozkoumá na stěnách jejich stíny. Vídeňská Windows Gallery pak pohledem do zrcadlové výlohy otevře projekt Slunce svítí do zaprášeného kouta.

Na výstavě Umění a stín se spojily vídeňská a pražská Akademie výtvarných umění a Vysoká školy uměleckoprůmyslová v Praze. Česko rakouský projekt kurátorsky zaštítily výrazné osobnosti současné výtvarné scény – čerstvý laureát Chalupeckého ceny Dominik Lang a teoretička umění a experimentátorka Edith Jeřábková. Spoluprací na výstavě navázali na společné vedení Ateliéru veškerého sochařství na VŠUP.

Výstavy potrvají do 17. a 23. března, otázce umění a jeho stínu se ale budou školy věnovat celý rok. Otevřená koncepce pojme několikadenní workshopy, diskuse, semináře, prezentace, výstavy, sbírky a publikace. Zároveň se do projektu průběžně zapojí další kulturní instituce a školy. Závěrem pak bude reciproční výstava studentů všech tří škol ve výstavním prostoru Akademie ve Vídni.

Umění a stín. Umění. Do 23. března 2014. České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1.

Stín. Do 17. 3. 2014. Galerie NoD, Dlouhá 33, Praha 1.

Kurátoři: Edith Jeřábková a Dominik Lang. Vystavující umělci: Studenti Akademie výtvarných umění ve Vídni, Akademie výtvarných umění v Praze a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy