FOTO Rozpitvala vlastní rodinu a vyhrála StartPoint

Lisa-Marie Vlietstra: Babička s koněm. Video, 2012. GRA Amsterdam.
Naama Zusman: Když se dům stane politikou, 2014. Pohled do instalace (beton, plotr, nalezené mapy Neidentifikované vesnice). HKU Utrecht.
Kevin Rouillard: Poznámky, 2014. Kombinovaná technika. ENSBA Paris.
Barbora Kleinhamplová: Důvěryhodný vztah, 2014. HD video. AVU Praha.
Eric Keller: Coswig, 2013. Olej na plátně. HfBK Dresden.
Foto: DOX
juk
23. 9. 2014 16:22
Nejlepší evropské diplomové práce studentů výtvarných škol vystavuje projekt StartPoint v DOXu. Soutěž vyhrála Lisa-Marie Vlietstra z amsterdamské Gerrit Rietveld Academy.

Fotogalerie - Nejlepší evropské diplomové práce uplynulého roku představuje projekt StartPoint. Z dvanácti finalistů vystavujících v pražském DOXu vybrala letos porota za vítězku Lisu-Marii Vlietstru z amsterdamské Gerrit Rietveld Academy. Zpracovala krátké autobiografické filmy, ve kterých zpytovala členy vlastní rodiny.

Mezinárodní porota tvořená berlínským, pařížským a amsterdamským kurátorem se na nejlepší práci dvanáctého ročníku soutěže shodla. „Rozhodování poroty bylo poměrně jednohlasné a ocenilo autorku za odvahu pustit se do zkoumání intimních i temných koutů rodiny a zároveň schopnost si zachovat odstup a smysl pro příběh i obraznost,“ popisuje kurátor Pavel Vančát.

„Osobní dědictví“, které Lisa-Marie Vlietstra otevřela divákům, je jedním z témat oblasti mezilidských vztahů, kterým se absolventka nizozemské akademie věnuje. „Moje práce vychází z potřeby dosáhnout pochopení, jak se dva lidé vztahují k sobě navzájem a jak člověk definuje sebe sama ve vztahu k druhému,“ vysvětluje.

Vítězka získala měsíční rezidenci v Praze spojenou s výstavou a možností realizovat vydání autorského katalogu. Z finalistů vybrala porota také Cenu Českých center, která umožňuje poznávací rezidenci v jednom z Českých center v zahraničí, a čestné uznání. Obě ceny zamířily k zástupcům českých vysokých škol.

„Sami jsme byli překvapeni kvalitou českých zástupců, ačkoliv úroveň prací byla velmi vyrovnaná,“ říká Pavel Vančát.

Cenu Českých center získala Barbora Kleinhamplová z pražské Akademie výtvarných umění. Ve svém projektu natáčela údajný neurolingvistický koučink manažerů, který však byl ve skutečnosti inscenovaným setkáním herců a nic netušících frekventantů bizarního kurzu. Video poukazuje na metody současného byznysu a psychologického násilí.

Čestné uznání udělila porota Martinu Hrubému z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, jenž představil v diplomové práci film o spletité historii bývalého rekreačního střediska KSČ na Vystrkově u Orlické přehrady.

Letošní ročník se soustředil na 24 uměleckých škol z jedenácti evropských zemí. Mezi mladými vystavujícími umělci jsou také zástupci akademií v Dresdenu, Bukurešti, Paříže nebo Utrechtu.

StartPoint: Prize for Emerging Artists 2014. 19. září – 27. října 2014. Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7. Vystavující umělci: Pegah Amini (AdBK Nürnberg) / Alžběta Bačíková (FaVU Brno) / Kateřina Dobroslava Drahošová (FU OU Ostrava) / Gitte Hendrikx (KABK Den Haag) / Dominik Hlinka (VŠVU Bratislava) / Martin Hrubý (VŠUP Praha) / Eric Keller (HfBK Dresden) / Barbora Kleinhamplová (AVU Praha) / Manuela Marcovici (UNArte Bucuresti) / Kevin Rouillard (ENSBA Paris) / Lisa-Marie Vlietstra (GRA Amsterdam) / Naama Zusman (HKU Utrecht). Kurátorský tým: Pavel Vančát, Marcel Fišer, Ondřej Chrobák, Lucia Gavulová.

 

Právě se děje

Další zprávy