Obrazem: Unikátní návrat v čase. Tady žil Bohuslav Reynek

Obrazem: Unikátní návrat v čase. Tady žil Bohuslav Reynek
Bohuslav Reynek s ovečkami, 1947.
Na výpravě za krásami statku Bohuslava Reynka s jeho vnučkou Veronikou.
V bývalém chlévě by mohlo vzniknou návštěvnické centrum s reprodukcemi grafik i obrazů Bohuslava Reynka.
Foto: Hana Rysová
Hana Rysová
15. 4. 2014 9:22
Podívejte se na fotografie Hany Rysové, které objevují tajemná zákoutí statku v Petrkově, kde žil a tvořil Bohuslav Reynek.

Fotogalerie - Po třech letech od předvánoční výstavy v domě U Kamenného zvonu se do pražské Valdštejnské jízdárny od 16.dubna s velkolepým marketingovým humbukem vrací kontemplativní svět malíře a básníka Bohuslava Reynka (1892-1971).

Reynek patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou.

Téměř celý svůj život prožil na rodném statku v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Právě zde nacházel inspiraci a mystická setkání pro svou tvorbu, v níž podrobně vylíčil pokornou lásku k Bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí.

Reynek našel na statku v Petrkově ideální prostředí, i když do samoty, prostoty a chudoby jej uvrhnul bolševický režim.

Po komunistickém puči v roce 1948 byl statek zkonfiskován, ale rodině zde dovolili zůstat. Ovšem Bohuslav Reynek tam pracoval jako zemědělský dělník - pasák ovcí. Ovšem byla to právě tato pohnutá léta, kdy se v osamění mohl věnovat své tvorbě. Jiný byl Petrkov pro jeho vzdělanou a společenskou manželku Suzanne Renaud pocházející ze zámožných poměrů. Od počátku tu přežívala s velkým strádáním. Zůstala však až do své smrti v roce 1964.

"Současná výstava si vzala za své očistit Reynkovo dílo od nánosů, které se po desetiletí usazovaly na tvorbě Bohuslava Reynka, od představ před světem uzavřeného podivína ryjícího za ranního kuropění svoje desky. Představujeme ho v jeho navýsost lidské podobě, jako člověka žijícího v reálném světě, vášnivého, milujícího," říká malířova vnučka Veronika Reynková na oficiálním webu výstavy.

Podívejte se prostřednictvím fotografií Hany Rysové do statku, kde se krásně zastavil čas. Na rodinném sídle v Petrkově nyní žijí Daniel a Jiří, synové Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud, i vnučka Veronika Reynková se synem Danielem. A je tu přítomno opravdu hodně neokázalých vzpomínek na Bohuslava Reynka.

Právě Veronika Reynková by ráda statek opravila a částečně i otevřela veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy