FOTO Nejlepší mladý design? Boty od pravěkého primitiva

Podívejte se na vítězné návrhy soutěže Talent designu, v níž se utkalo na pět stovek návrhů od studentů českých, slovenských i zahraničních škol.
Absolutní vítěz Talent designu 2013: Maria Nina Václavková, “Rectangle”, ZU Plzeň. 

"Jako inspiraci  jsem si zvolila úplně první obuv, kterou člověk v pravěku vytvořil, aby se uchránil před chladem a odíráním. V té době si člověk obalil nohu ještě teplou a vlhkou kůží ze zabitého zvířete a tato kůže pak přijala tvar nositelovy nohy. Prvotní ideou bylo využít primitivního pravěkého výrobního postupu pro vytvoření co možná nejčistší a nejjednodušší obuvi. Finální varianta je z jednoho kusu kůže včetně podešve," říká Maria Nina Václavková.
1. místo v kategorii Fashion design: Silvia Zrebná, “SiZr” VŠVU v Bratislavě. 

"Vytvořila jsem kolekci osmi modelů, které byly vytvořeny na téma moje značka. Modely spojuje monochromatická černá a střihová konstrukce, která vznikla na základě obdélníků, čtverců skládáním, prostřihováním a aranžováním," říká Silvia Zrebná.
1. místo v kategorii Průmyslový design: Lukáš Čechmánek, “ONE”, UTB ve Zlíně

"Název ONE označuje návrh PC tabletu, dobíjecího stojanu na tablety a centrálního obslužného kiosku, pro komerční účely. Jde o systém pro vypůjčení tabletu v komerčních prostorách, jako jsou knihovny, restaurační zařízení, firemní prostory," říká Lukáš Čechmánek.
1. místo za Grafický design: Grafický design, Kristýna Greplová, “MORE WORK”, VŠUP v Praze. "Moje kniha nabízí přehled prací studentů a absolventů ateliéru grafického designu a vizuálních komunikací v Praze za posledních sedm let a byla vyrobena speciální tiskovou technikou. Díky tomu je každý kus originál," říká Kristýna Greplová.
Foto: Talent designu
Kultura Kultura
3. 5. 2014 15:23
Soutěž Talent designu letos popáté ocenila nejlepší návrhy studentů českých, slovenských i zahraničních škol. Podívejte se na nejlepší díla a přečtěte si, k čemu a proč mají sloužit.

Fotogalerie - Akumulační kamna, sedmiramenný svícen nebo záchranářská helikoptéra. Soutěž Talent designu letos popáté ocenila nejlepší návrhy studentů českých, slovenských i zahraničních škol. Mezi pěti sty soutěžními díly se stala absolutní vítězkou Maria Nina Václavková se svými botami inspirovanými pravěkem.

„Návrh vznikl na školní zadání, kdy jsme se měli inspirovat nějakým historickým obdobím nebo jeho prvkem, principem, detailem, vlastně čímkoliv,“ vysvětluje studentka druhého ročníku Designu obuvi a módních doplňků na Západočeské univerzity v Plzni. „Vrátila jsem se úplně na začátek, kdy se lidé začali poprvé obouvat. V té době si člověk obalil nohu ještě teplou a vlhkou kůží ze zabitého zvířete a tato kůže pak přijala tvar nositelovy nohy.“

V největší studentské soutěži designu vybírá odborná porota návrhy v pěti kategoriích – Produktový design, Průmyslový design, Architektura a interiér, Fashion design a Grafický design. Mimo volby absolutního vítěze se pak v každé z nich udělují první tři místa a dál zvláštní ceny poroty a partnerů.

Návrhy studentů se hodnotí na základě funkčnosti, inovativnosti, originality a kvality zpracování a designu. Soutěž pořádá Nadační fond JUDr. Martina Růžičky ve spolupráci se studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy