FOTO Nečekané dědictví nadchne milovníky moderny

FOTO Nečekané dědictví nadchne milovníky moderny
Emila Filla: Zátiší s dýmkou a sklenicí, 1933, tuš, běloba, papír, 245 x 285 mm.
Jan Preisler: Tři jezdci (1912–13) , pastel, papír, 260 x 320 mm.
František Tichý: Pan Hyde (Herec Halter), 1943, tužka, inkoust, pastel, akvarel, papír, 285 x 200 mm.
Jindřich Štyrský, Ilustrace ke 3. zpěvu Máchova Máje, 1934–1936, tuš, běloba, papír, 308 x 205 mm.
Foto: Národní galerie
Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 5. 2014 15:46
Národní galerie vystavuje pod titulem Nečekané dědictví obrazy ze sbírky, kterou jí odkázala lékařky Alena Žižková Lind. Podívejte se, jaké skvosty lze najít v expozici v Konírně paláce KInských.

Praha - Unikátní soubor uměleckých děl především tvůrců české moderny získala před časem Národní galerie v Praze z odkazu lékařky Aleny Žižkové Lind. Kolekci obrazů a prací na papíře od autorů, mezi nimiž byli surrealisté Toyen a Jindřich Štyrský, Josef Šíma, Jan Matulka, Jan Zrzavý, Rudolf Kremlička, František Tichý nebo František Muzika, ode galerie představuje v Konírně paláce Kinských na Staroměstském náměstí.

Výstava se jmenuje Nečekané dědictví, protože tak v roce 2010 Národní galerie více než dvacet uměleckých děl významných autorů moderny získala. Soubor pochází ze sbírky Aleny Žižkové Lind (1926 - 2009), která jej původně chtěla odkázat anonymně, ale na poradu přátel se v poslední vůli k vlastnictví přihlásila. Dvě z děl, surrealistická plátna malířky Toyen Bramborové divadlo z roku 1941 a Na zámku La Coste z roku 1943, už Národní galerie před dvěma lety vystavila ve Sbírce moderního a současného umění ve Veletržním paláci.

"O jejím úmyslu jsme se dozvěděli až po její smrti při pozůstalostním řízení. Ušlechtilost takového počinu nevídáme často, proto se Národní galerie rozhodla celou sbírku vystavit nejen pro její ojedinělost, ale také z respektu k mecenášskému gestu," říká kurátorka výstavy Zuzana Novotná ze Sbírky grafiky a kresby.

U některých děl zůstala poznámka o zajímavé provenienci nebo o jejich vystavení. Například Preislerova kresba pocházela ze sbírky psychoanalytika a surrealisty Bohuslava Brouka, Kremličkova kresba byla z majetku bratra Václava Špály Rudolfa.

 

Právě se děje

Další zprávy