FOTO Jan Vičar vypráví o morální devastaci esesmana Josefa K

Jan Vičar vytváří dřevořez motorovou pilou.
Jan Vičar: Poutník, dřevořez, (detail), 2014
Jan Vičar: Převozník, reliéf do PVC, (detail), 2014
Jan Vičar: Houpačka, dřevořez, 250 x 250 cm, 2014.
Jan Vičar: Jezdec, matrice, PVC, (detail), 2014.
Foto: GHMP
ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 6. 2014 23:18
Jan Vičar vystavil v Colloredo-Mansfeldském paláci cyklus rozměrných grafik, který doplnil zápisky z vlastního deníku se vzpomínkami bývalého SS policisty.

Fotogalerie - Monumentální grafické tisky výtvarníka Jana Vičara vystavuje Galerie hlavního města Prahy (GHMP) v Colloredo-Mansfeldském paláci. Tamní palácové prostory naplno dávají vyniknout rozměrným linorytům, které pod titulem Chtěl jsem být generál, ale válka byla příliš krátká vyprávějí příběh ispirovaný Vičarovými zážitky z doby, kdy pracoval jako pečovatel v německé Kostnici.

Agresivita a intolerance jeho klienta - bývalého SS policisty a jeho dcery - jsou leitmotivem vystavených grafik. Vičar pátrá v dětství pana Josefa K. a hledá možné příčiny jeho morální devastace.

Cyklus je doplněn zápisky z vlastního deníku, který si Vičar během své práce vedl. V nich obsažená autentická zpověď Josefa K., který vzpomíná na "staré dobré časy", ještě podtrhuje drsnou a pohnutou atmosféru, se kterou se musel autor vyrovnávat v kontaktu s neobvyklým pacientem.

Sedmačtyřicetiletý Jan Vičar zaujímá na české výtvarné scéně poměrně zvláštní postavení. Má klasické akademické vzdělání, ale není mu cizí senzibilita lidového umělce. Vychází z tradic kraje svého zrodu, ale včleňuje do svých prací inspirace z jiných zemí a kultur. Čas od času přednáší na odborných vysokých školách, ale vedl i grafické kurzy ve věznici nebo psychiatrickém ústavu.

"Jan Vičar patří k umělcům, kteří dokonale ovládají grafické techniky, aby je pak s neutuchajícím nadšením inovovali a dokazovali jejich životaschopnost v epoše digitálního obrazu. Jeho exkluzivní metodou se stal linoryt, který je pro jeho monumentální tisky nejpřiléhavější technikou díky dostupnému materiálu, téměř neomezenému formátu a poměrně snadnému zpracování. Náměty jsou různorodé a často diváka jeho inspirace zaskočí neortodoxním a spontánním vnímáním skutečnosti," říká kurátorka výstavy a ředitelka GHMP Magdalena Juříková.

Výstava potrvá do 21. září.

 

Právě se děje

Další zprávy