FOTO Bombastická show na počest samotáře Reynka

FOTO Bombastická show na počest samotáře Reynka
Zahájení výstavy Bohuslava Reynka začíná údery zvonů katedrály svatého Víta.
V první řadě sedí Reynkova vnučka Veronika (uprostřed), která se na vzniku výstavy podílela, i hlavní strůjce expozice galerista Zdeněk Sklenář, který vlastní rozsáhlý konvolut Reynkových děl.
Večer začíná tancem.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Kultura ČTK Vojtěch Marek, Kultura, ČTK
16. 4. 2014 23:09
Zahájení výstavy Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout, se neobešlo bez kouřových efektů, katolického i popkulturního patosu. Přišly stovky příznivců Reynkova díla i víry.

Fotogalerie - Výstava děl grafika Bohuslava Reynka je až do konce července přístupná ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Jmenuje se Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout, a podle pořadatelů by měla dílo svébytného tvůrce zpřístupnit i těm, kteří se s ním dosud nesetkali. Ve spolupráci s Národní galerií a dalšími partnery expozici připravila společnost BigMedia, která stojí za loňskou návštěvnicky nejúspěšnější výstavou Muchových plakátů.

Zahájení výstavy se uskutečnilo v katedrále svatého Víta, odkud se pak několik set starých i nových příznivců díla Bohuslava Reynka vydalo zhlédnout expozici v jízdárně s mezizastávkami u výjevů z pašijových her.

S heslem "Reynek do každé rodiny" do projektu vstoupil kromě majitele agentury BigMedia Richarda Fuxy také galerista Zdeněk Sklenář.

"Proč Reynka Češi znají jako člověka deprese a smutku? Přemýšlel jsem o tom, jak český národ z tohoto bludu vyvést," uvedl galerista, který se s Reynkovým dílem podle svých slov setkal v roce 1999. Jeho grafiky plné zbožnosti, ale i všední krásy, světla a lidské každodennosti, ho prý podnítily k cestě do Tibetu, kde v tamních horách spatřoval stejnou barevnost, světlo i atmosféru.

Rozhodl se Reynka představit v Číně, což se mu podařilo před dvěma lety, poté co v roce 2002 získal rozsáhlý konvolut Reynkových děl, jež tehdy odmítla koupit Národní galerie.

Na výstavě jsou i díla, která zatím nebyla veřejně prezentována, poskytla je vnučka Bohuslava Reynka Veronika, která stále s rodinou žije v petrkovském stavení, kde Reynek prožil celý život.

"Dědeček již v našem domě není, ale jeho duch tam žije dál," řekla.

Nedávno založená Nadace Reynek, kde jsou vedle vnučky také Reynkovi synové Jiří a Daniel, se podle ní bude snažit postupně statek rekonstruovat a do budoucna by v něm mohlo vzniknout muzeum. Nadace také chce shromažďovat Reynkovy grafické desky, z nichž mnohé putují mezi lidmi, a vzniká tak mnoho nelegálních novotisků.

 

Právě se děje

Další zprávy