Obrazem: Číňané se pokusili zrušit disidentovu výstavu. Také mi volali, řekl Lipavský

Obrazem: Číňané se pokusili zrušit disidentovu výstavu. Také mi volali, řekl Lipavský
V pražském Doxu začala výstava čínského umělce Badiucaa (na snímku). Světově respektovaný disident žije nuceně v australském exilu, coby kritik totalitní Číny je komunistickému režimu silně proti chuti.
I proto den před vernisáží zavolalo čínské velvyslanectví v Česku programové ředitelce Doxu Michaele Šilpochové (na snímku) a pokusilo se jí uspořádání výstavy rozmluvit. Žena, která se identifikovala jako Hong a telefonovala z čísla kulturního oddělení čínské ambasády, tvrdila, že akce poškodí česko-čínské vztahy a "ublíží citům čínského lidu", popsalo Aktuálně.cz. Šilpochová to zopakovala i na vernisáži.
"Šanghaj potřebuje svobodu. Šanghaj nám ukazuje, že bez svobody se ani nenajíte. Nezáleží, jak jste technologicky vyspělí či jakého jste dosáhli pokroku, jaké máte bohatství. Bez svobody váš majetek neznamená nic a nemůžete se skutečně ani najíst," prohlásil.
"Zástupci čínského velvyslanectví se nám pokusili vysvětlit, proč bychom tuto výstavu neměli organizovat. Dox je nezávislá, soukromá instituce. Vždy budeme dělat to, co považujeme za správné, a nikdo nebude ovlivňovat, co se v Doxu děje," deklarovala Šilpochová.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
13. 5. 2022 13:18
V pražském Doxu začala výstava, která je Číně tak silně proti chuti, že ji chtěla zakázat. Jde o díla respektovaného čínského disidenta Badiucaa, který nuceně žije v australském exilu. "Výhrůžky smrtí mi chodí pořád," řekl před časem pro Aktuálně.cz. Čtvrteční vernisáž navštívil a podpořil i ministr zahraničí Jan Lipavský z České pirátské strany.
 

Právě se děje

Další zprávy