Obrazem: Tajemný graffiti umělec z Oděsy je symbolem odporu, baví i burcuje

Obrazem: Tajemný graffiti umělec z Oděsy je symbolem odporu, baví i burcuje
Po městě maluje desítky koček v ukrajinských barvách, co chytají rakety do sítě, jinde chrání děti, o kus dál se smějí ruské propagandě. Jsou fenoménem jihoukrajinského města a odporu. "Běžně mi lidé píší, jak jim zvedly náladu," říká umělec mluvící za anonymní skupinu pod jménem LBWS. Identitu prozradit nehodlá. I proto, že se bojí o život. "Rusové dělají genocidu, v Chersonu mi mizí přátelé," dodává. Chce, aby za něj mluvilo jeho dílo. Aktuálně.cz s ním mluvilo na lavičce v potemnělé Oděse, chvíli před zákazem vycházení.
"Dřív jsme žili jako pacifisté, dalo by se skoro říct hipíci, ale když nás před osmi lety napadli Rusové, začali jsme pomáhat naší armádě. I když jsi umělec, zpíváš, tancuješ, maluješ, nemůžeš se přece stáhnout do ústraní, když tvůj stát přepadl nepřítel. Proto všechen pacifismus skončil v roce 2014," líčí LBWS.
Po letošním 24. únoru, kdy začala ruská agrese na Ukrajině, se stal dobrovolníkem. "Řídil jsem auta s palivy, léky, pomáhal jsem stavět zátarasy v Oděse. Po měsíci dobrovolničení jsem se rozhodl dělat umění. Protože to je to nejlepší, co umím. Nejsem voják. Chci pomoci k tomu, aby naši lidé byli stateční a čestní," vypráví.
"Od 24. února jsme pomalovali kamufláží třicet dva aut pro ukrajinskou armádu, respektive domobranu. Na některá jsme namalovali i kočku, aby se lidé pobavili. Teď jsou temné časy a lidé se také potřebují zasmát."
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
14. 9. 2022 9:00
Po městě maluje kočky v ukrajinských barvách, co chytají rakety do sítě, jinde chrání děti, o kus dál se smějí ruské propagandě. Jsou fenoménem města a odporu. "Běžně mi lidé píší, jak jim zvedly náladu," říká umělec LBWS na lavičce v ukrajinské Oděse. Identitu prozradit nehodlá. I proto, že se bojí o život. "Rusové dělají genocidu, v Chersonu mi mizí přátelé." Chce, aby za něj mluvilo jeho dílo.
 

Právě se děje

Další zprávy