FOTO Aj Wej-wej vystavil pouta, kamery i mizející tradice

FOTO Aj Wej-wej vystavil pouta, kamery i mizející tradice
Monumentální instalace šesti tisíc dřevěných stoliček upomíná v Martin-Gropius-Bau na mizející tradice čínského venkova...
...
Všechny instalace vytvořili spolupracovníci Aj Wej-weje.
Foto: Reuters
Kultura ČTK Reuters Kultura, ČTK, Reuters
3. 4. 2014 17:42
Podívejte se na berlínskou výstavu světoznámého čínského výtvarníka a disidenta. V Martin-Gropius-Bau začala jeho největší výstava v posledních letech.

Fotogalerie - Světoznámý čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej vystavuje v berlínském muzeu Martin-Gropius-Bau. V osmnácti místnostech se na rozloze tří tisíc metrů čtverečních představuje díla z posledních let, z nichž velká část vznikla po  uvěznění před třemi lety a také přímo pro berlínskou expozici.

Umělec sám se zahájení výstavy nemůže zúčastnit, protože mu čínské úřady zabavily pas.

Část děl na výstavě Evidence (Důkaz) představuje Aj Wej-wejovu formu umělecké reakce na jeho uvěznění v roce 2011. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout napodobeninu pout, která umělce poutala k židli v jeho cele, vyrobenou z jadeitu. K vidění je také mramorová replika kamery, kterou čínská policie sledovala jeho byt.

Kritiku čínského režimu představují i další díla, která se k umělcově věznění nevztahují. Podle organizátorů výstavy je jím například nejpůsobivější výtvor, soubor šesti tisíc jednoduchých dřevěných stoliček. Ty se v uplynulých staletích hojně používaly na čínském venkově, s příchodem takzvané kulturní revoluce komunistického vůdce Mao Ce-tunga a s následným masovým stěhováním do měst ale skončily na smetištích.

Výstava v Berlíně začíná přesně v den třetího výročí umělcova zadržení čínskými úřady na letišti v Pekingu, po němž výtvarník strávil bez obvinění 81 dnů ve vězení. Potrvá do 7. července a organizátoři doufají, že se během té doby změní postoj čínských úřadů a Aj Wej-wej bude mít možnost do Německa přijet a výstavu si osobně prohlédnout.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil v roce 2011 Aj Wej-weje nejvlivnější uměleckou osobností roku a jeho díla vystavovaly v minulosti prestižní světové galerie, například londýnská Tate Modern. Umělec je známý také jako spoluautor návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy