Filmař Haneke nastudoval v Madridu Mozartovu operu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 2. 2013 12:24
Oscarový režisér tvrdí, že operu dělal naposledy
Michael Haneke
Michael Haneke | Foto: Reuters

Madrid - Oscarový rakouský filmař Michael Haneke nastudoval Mozartovu operu Cosi fan Tutte, která bude mít premiéru už v sobotu 23. února v madridském Královském divadle (Teatro Real).

Po kontroverzní zásadní modernizaci Mozartova Dona Giovanniho před sedmi lety v Paříži si nebyl režisér známější spíš svou filmovou tvorbou jistý, jak nakonec jeho nový operní pokus dopadne. "S Mozartem jsme všichni odsouzeni k neúspěchu. Otázkou zůstává, do jaké míry," pokusil se autor filmů jako Láska, Pianistka nebo Bílá stuha shrnout své pocity.

Už předem označil svůj druhý pokus nově zaranžovat některé z klasických děl svého slavného rodáka Wolfganga Amadea Mozarta za pravděpodobně poslední. "V podstatě půjde o derniéru," podotkl Haneke a dodal, že se chce zase vrátit k psaní scénářů, zkrátka vrátit se ke své profesi filmaře.

Hanekeho verze Dona Giovanniho přitom zájem vzbudila, protože dostal prý až patnáct nabídek k nastudování operních představení. S díky je ale odmítl, protože se necítí být v tomto ohledu tím nejpovolanějším.

Dvě Zlaté palmy z Cannes

Haneke se narodil v Mnichově, rodina se však brzy přestěhovala do Vídně, kde Haneke studoval filozofii, psychologii a dramatickou tvorbu. Od 70. let působil jako divadelní a televizní scenárista ve Stuttgartu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku, Mnichově, Berlíně a ve Vídni. Na jevišti inscenoval hry Strindbergovy i Goethovy. Zároveň pracoval pro německou stanici Südwestfunk, nejprve jako redaktor a dramaturg, a později i jako režisér televizních inscenací. Televizní debut natočil v roce 1973.

Poté začal točit filmy. V roce 1992 zaujal kontroverzním snímkem Bennyho video o znuděném chlapci, který si k sobě do bytu pozve dívku a natočí její popravu jateční pistolí. Mezi evropské režisérské elity jej zařadil film Pianistka z roku 2001 s Isabellou Huppertovou v hlavní roli, který získal Velkou cenu na filmovém festivalu v Cannes a mnoho dalších cen. Obdobný úspěch mu přinesl i film Bílá stuha z roku 2009, mimo jiné vítěz festivalu v Cannes (Zlatá palma) a také nejlepší evropský film roku. Úspěch zopakoval v roce 2012 s filmem Láska, který má pět nominací na Oscara 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy