Fillův Utěšitel se prodal za 12 milionů, rekord nepadl

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 11. 2011 19:24
Řadí se ale mezi dvacítku nejdražších obrazů v aukci

Praha - Obraz Utěšitel malíře Emila Filly se na nedělní aukci v pražském hotelu Hilton prodal za 10,8 milionu korun bez aukční přirážky. Nepotvrdily se tak odhady, že vyvolávací cena 5,5 milionu se může vyšplhat až na 20 milionů.

Dražba byla označována za hlavní událost podzimní aukční sezony. Fillův rekord z loňského roku, kdy se jeho Zátiší s lahví Cherry prodalo za 16,25 milionu korun, respektive 19,5 milionu korun včetně aukční přirážky, tak překonán nebyl. Obraz se nicméně zařadil do dvacítky nejdražších obrazů prodaných na aukci v Česku. Konečná cena za Utěšitele činí 12,2 milionu korun i s aukční přirážkou a obraz má českého majitele

Kubistická olejomalba s názvem Utěšitel z roku 1911 je jedním ze stěžejních obrazů Fillova raného tvůrčího období. Filla tento obraz veřejnosti poprvé představil na výstavě Skupiny výtvarných umělců v Obecním domě počátkem roku 1912.

Aukce se konala v pražském hotelu Hilton a spolu s Fillou Galerie Art Praha nabídla i díla od Františka Muziky, Václava Špály, Jana Zrzavého či Josefa Lady. Prodán byl například obraz Dáma u klavíru od Jakuba Schikanedera za 4,2 milionu korun nebo další Fillův obraz Zátiší s hroznem za 3,5 milionu korun. Celkem se vydražilo přes padesát procent položek za zhruba 38 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz

Utěšitel byl restituovaný ze sbírek Národní galerie a jeho dřívějším majitelem byl i slavný český architekt Josef Gočár. Obraz Filla poprvé představil na výstavě Skupiny výtvarných umělců v Obecním domě na počátku roku 1912. Plátno s kubistickou postavou ale tehdy mnoho příznivců nezískalo.

Dílo v té době nechvalně okomentovaly Humoristické listy. Otiskly kreslenou karikaturu Utěšitele, kterou doplnily satirickým komentářem, že Utěšitelem by se mohly strašit zlobivé děti.

O desítky let později se pohled veřejnosti na Fillovu figurální olejomalbu s ostrými hranami proměnil. "Jde asi o nejvýznamnější Fillův obraz, jaký se dosud objevil na trhu, a dá se očekávat, že cena se vyšplhá někam k 20 milionům korun," tipoval před aukcí šéfrdeaktor Art&Antiques Jan Skřivánek.

Emil Filla patří mezi nejprodávanější jména českého trhu s uměním a jeho díla figurují na aukčních seznamech prakticky každé větší tuzemské dražby. Podle serveru Art+ je ale jeho raná tvorba nedostatkovým zbožím.

"Ve stejné době vznikl například příbuzný olej Salome, který je dnes ozdobou stálé expozice Galerie moderního umění v Hradci Králové, plátno Jitro, původně ze sbírky Vincence Kramáře a dnes v Národní galerii, či Česáči ovoce, dnes v Galerii výtvarného umění v Chebu," uvádí Art+ na svých stránkách.

Čtěte také:
Kupka překonal sám sebe, prodal se za 35 milionů korun
Padl aukční rekord: Kupka za 22,1 milionu korun

Fillovo jméno má svou výjimečnou hodnotu, ale spíše právě v kontextu českého a slovenského trhu. Dosud nejdražším Fillovým obrazem prodaným v aukci je zmíněná olejomalba Zátiší s lahví Cherry, jež je aktuálně je na pátém místě v seznamu nejvýše vydražených obrazů v Česku.

Vůbec Nejdražším českým dílem prodaným v aukci je zřejmě Františka Kupky Pohyb. V červnu se v Londýně prodal za 1,3 milionu liber, tedy 35,5 milionu korun. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových našlo anonymního kupce na telefonu při aukci moderního českého umění v Sotheby's. S aukční přirážkou cena dosahuje sumy 1,456 milionu liber (39,9 milionu korun).

Dosud nejdražším vydraženým českým dílem na domácích aukcích je rovněž plátno Františka Kupky - Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety bylo prodáno za 22,1 milionu korun bez přirážky.

O Fillovi se právě mluví i v jiné souvislosti - tento týden byly ukradeny čtyři Fillovy obrazy z pamětní síně na zámku v Peruci na Lounsku. Policie po dílech pátrá od pátečního rána, další informace o vyšetřování sdělí až v pondělí.

Z pamětní síně zmizely obrazy Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946). Podle některých odhadů by mohly mít dohromady cenu 50 až 80 milionů korun.

Zdaleka ne každé Fillovo dílo má však několikamilionovou hodnotu. Je známo, že v majetku Galerie Benedikta Rejta v Lounech se nachází sběratelsky zajímavá kolekce Fillových pozdních velkoformátových akvarelů z cyklu lidových Písní a kolekce krajinářských akvarelů z Českého středohoří.

Obrazy nebyly pojištěné. Podle odborníků jsou nyní prakticky neprodejné. Policie po nich vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy