Fillovo Zátiší s rybou a jahodami se prodalo za 7,6 milionu

14. 11. 2015 16:20
Za 7,6 milionu korun byl v sobotu vydražen obraz Zátiší s rybou a jahodami od Emila Filly. Dílo z roku 1925, jehož vyvolávají cena byla 4,5 milionu korun, pochází ze sbírky Jaroslava Borovičky. Podle odborníků je Fillovým mistrovským a okouzlujícím dílem, v němž autor pojal kubismus jako strategii, která neboří mosty s minulostí.
Emil Filla - ilustrační foto.
Emil Filla - ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obraz Zátiší s rybou a jahodami od Emila Filly z roku 1925 se v sobotní aukci Galerie Art Praha prodal za 7,6 milionu korun bez aukční přirážky. Galerie nabídla v aukci v pražském hotelu Hilton 360 uměleckých děl. Nejdráže prodaným dílem Emila Filly na tuzemských aukcích zůstává obraz Malíř prodaný loni za 17,5 milionu korun.

Obraz Zátiší s rybou a jahodami měl vyvolávací cenu 4,5 milionu korun. Pochází z majetku Jaroslava Borovičky, předního sběratele a podporovatele českého moderního umění, jemuž byl zkonfiskován do Národní galerie v Praze. V roce 1992 byl obraz vrácen v restituci.

V aukčním souboji ho nový majitel získal po telefonu. Podle odborníků je Fillovým mistrovským a okouzlujícím dílem, v němž autor pojal kubismus jako strategii, která mosty s minulostí neboří, ale naopak tradici využívá a kreativně na ní staví.

Nejdráže prodaným dílem Filly na tuzemských aukcích zůstává obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 milionu korun.

Fillova díla patří v aukcích k nejúspěšnějším, v první desítce tuzemského aukčního žebříčku je vedle Malíře ještě Zátiší s lahví Cherry z roku 1914 prodané za 16,25 milionu korun a Hlava muže v cylindru vydražená za 16 milionů.

Rekord domácího aukčního trhu drží tři roky obraz Františka Kupky Tvar modré prodaný včetně provize za 57,42 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy