Filharmonii povede po Darjaninovi bývalý šéf ČRo Kasík

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
19. 5. 2010 14:33
Výběrové řízení zřejmě vypíše až nový ministr
Foto: Rozhlas.cz

Praha - Českou filharmonii od nynějška povede bývalý ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Ve středu ráno ho jmenoval ministr kultury Václav Riedlbauch. V čele orchestru střídá Vladimíra Darjanina, kterého po necelém roce ve funkci odvolal ministr 7. května kvůli údajným nedostatkům v hospodaření.

"Naším společným úkolem je Českou filharmonii stabilizovat. Museli jsme jednat rychle a já věřím, že mnou zvolené řešení tento efekt přinese," uvedl ke jmenování Riedlbauch. Ministr a Darjaninův předchůdce ve funkci ředitele ČF šéfa prestižního hudebního tělesa odvolal jen tři týdny před parlamentními volbami.

Foto: Archiv
Čtěte také:
Filharmonii by mohl dočasně vést exministr Miller
Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

Ve jmenovacím dekretu není specifikovaná délka Kasíkova mandátu. Pravděpodobné je, že ministr kultury ve vládě vzešlé z voleb vypíše řádné výběrové řízení.

Nedostatky a neznalosti

Po odvolaném řediteli Darjaninovi vedla instituci její výkonná ředitelka Kateřina Růžičková, která přišla do ČF s ním. Server euro.cz ještě začátkem týdne napsal, že dočasným vedením by mohl být pověřen někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Miller. Původně se mluvilo o bývalém děkanovi HAMU Jiřím Hlaváčovi, který ČTK dříve potvrdil, že nabídku dostal, ale odmítl ji.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Jako důvod Darjaninova odvolání uváděl Riedlbauch nedostatky v dosavadním hospodaření i v rozpočtu na rok 2011, bývalý ředitel ČF také podle ministra nemá potřebné znalosti pro řízení státní příspěvkové organizace, některé kroky činil v rozporu se zákonem a neúčelně vynakládal státní peníze.

Darjanin veškeré výtky ke své činnosti ve funkci ředitele ČF odmítá. Naopak den před svým odvoláním uvedl, že jím zadané audity prokázaly nedostatky v hospodaření za řízení ČF Riedlbauchem.

Za Darjanina se okamžitě postavila většina orchestru, na protest proti odvolání dokonce hudebníci zrušili koncert v Rudolfinu, za což sklidili kritiku odborníků i publika, které do Prahy přijelo speciálně na tento koncert a kvůli dirigentovi Elijahu Inbalovi třeba až z Izraele.

Kasík byl v letech 1993 až 1999 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Rádia Alfa; v červenci 1999 se stal generálním ředitelem Českého rozhlasu. Ve funkci byl potvrzen v květnu 2005, loni v červenci jej Rada ČRo z funkce odvolala.

Foto: wikipedia.org

Kasík měl ke konci působení v rozhlase spory s Radou ČRo, kritizován byl například kvůli předražené rekonstrukci rozhlasové budovy v pražské Vinohradské ulici. Od podzimu loňského roku byl poradcem primátora Pavla Béma, letos na jaře byl pověřen řízením magistrátního odboru public relations. Ve jmenovacím dekretu není specifikovaná délka jeho mandátu.

Co Kasík řeší a neřeší

"Myslím, že to není dobrá volba, je to signál, že Václav Riedlbauch narychlo nesehnal nikoho kompetentního. Český rozhlas za ředitelování Václava Kasíka pouze stagnoval a nemám důvod si myslet, že v České filharmonii to bude jinak," komentuje volbu hudební publicista Jindřich Bálek, který pracuje i v Českém rozhlase. "Řada lidí z oboru ví, jak komplikovaná a nevděčná pozice dnes ředitel ČF je, a proto asi ani mezi nimi nemusí být o tento post zájem, možná nabídku i odmítli," soudí.

Jmenování Kasíka nic neřeší ani podle šéfdirigenta orchestru Národního divadla Tomáše Netopila, který s ČF spolupracuje. Kdokoli tam teď půjde, bude mít velice těžkou pozici. Je tam válka a šéfdirigent hraje v současné situaci až třetí housle," říká.

"V tuto chvíli je to dobrá volba, vnímám pana Kasíka jako schopného manažera, kterého teď Česká filharmonie potřebuje," míní naopak muzikolog Luboš Stehlík.

 

Právě se děje

Další zprávy