Filharmonii by mohl dočasně vést exministr Petr Miller

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 5. 2010 17:38
Orchestr je nyní na zájezdu ve Španělsku

Praha - Dočasným vedením České filharmonie by mohl být pověřen někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Miller. Uvedl to server Euro.cz.

Po odvolaném řediteli Vladimíru Darjaninovi vede instituci její výkonná ředitelka Kateřina Růžičková, která přišla do ČF s ním. Ministerstvo ale chce do doby vyhlášení řádného výběrového řízení pověřit vedením filharmonie někoho dalšího.

Původně se mluvilo o bývalém děkanovi HAMU Jiřím Hlaváčovi, který ČTK dříve potvrdil, že nabídku dostal. Podle Eura ji však odmítl.

Čtěte také:
Česká filharmonie podala trestní oznámení na ministra

Na Millera si lidé pamatují jako na toho, kdo v listopadu 1989 přivedl dělníky z pražského podniku ČKD na demonstrace na Václavské náměstí. V ČKD tehdy pracoval jako kovář. V roce 2005 ho tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák udělal ředitelem lidských zdrojů; Miller patřil údajně k těm, kdo prováděli na ministerstvu výrazné personální změny. Po necelém roce jej odvolal Jandákův nástupce Martin Štěpánek.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Šéfa ČF Darjanina odvolal 7. května ministr kultury Václav Riedlbauch kvůli údajným nedostatkům v dosavadním hospodaření i v rozpočtu na rok 2011. Darjanin podle něj není schopen vést příspěvkovou organizaci. Darjanin, který nejznámější tuzemské hudební těleso vedl necelý rok, vystřídal ve funkci právě Riedlbaucha. S ministrovými výtkami nesouhlasí.

Ministr úřednické vlády šéfa ČF odvolal jen tři týdny před parlamentními volbami. Riedlbaucha do současné vlády nominovala ČSSD, v poslední době se opakovaně vyjadřuje v tom smyslu, že by ve funkci rád pokračoval.

Za odvolaného šéfa se postavila většina orchestru, na protest proti odvolání dokonce v ten den hudebníci zrušili koncert. Do 18. května jsou na zájezdě ve Španělsku. Podle manažerky orchestru Dany Wagnerové se zástupci orchestru ve čtvrtek nebo v pátek setkají s premiérem Janem Fischerem.

 

Právě se děje

Další zprávy