Festival Fotograf bude zkoumat, jakou roli má v dnešní době dokumentární fotografie

Kultura Kultura
22. 9. 2015 17:07
Pátý ročník pražského Festivalu Fotograf bude řešit, jakou funkci může mít v dnešní době dokumentární fotografie. Kromě projekcí a komentovaných prohlídek čeká návštěvníky diskusní fórum, na kterém se představí přední umělečtí teoretici a kurátoři.
Oliver Ressler: Ztroskotaní
Oliver Ressler: Ztroskotaní | Foto: Festival Fotograf

Praha – Pátý ročník Festivalu Fotograf začne v úterý 29. září v Národní galerii (NG) v Praze – Veletržním paláci křtem tematického čísla časopisu Fotograf a otevřením prostoru festivalové čítárny nad knihkupectvím NG.

Letošní ročník se zaměří na „dokumentární strategie“ a v průběhu října představí řadu skupinových i samostatných výstav, připravených ve spolupráci s místními galeriemi.

Středobodem festivalu bude mezinárodní diskusní fórum, na němž 2. října vystoupí přední umělečtí teoretici a kurátoři. Pozvání letos přijali Taco Hidde Bakker (Amsterdam), Reinhard Braun (Graz), Vít Havránek (Praha), Maria Lind (Stockholm) a Adam Mazur (Varšava).

Hosté budou diskutovat o vlivu krize demokracie a přemíry vizuálních informací na společenskou roli dokumentu nebo o styčných plochách dokumentárních praktik a abstrakce na poli výtvarného umění.

V průběhu celého festivalu nabízí zeď Letenských sadů pohled na výstavu Olivera Resslera „Stranded“, tematizující velmi aktuální problematiku imigrace a neprostupnosti hranic EU. Další tvorbu zahraničních autorů najdou diváci také v Etc galerii nebo City Surfer Office.

Silná tradice české dokumentární fotografie bude na festivalu zastoupena výstavou Iren Stehli s názvem Libuna a jiné eseje v Domě fotografie GHMP nebo výstavou Dokumentární podoby fotografie české společnosti, v rámci které na pražské FAMU vystaví své fotografie renomovaní autoři Karel Cudlín, Jaromír Čejka, Bohdan Holomíček či Viktor Kolář společně s nastupující mladou generací českých fotografů.

Festival Fotograf potrvá do 31. října. 

 

Právě se děje

Další zprávy