Festival Divadlo pořádá i koncert Simona a Garfunkela

Kultura Kultura
15. 9. 2010 10:30
V Plzni začíná 18. ročník tradiční přehlídky
Anna Kareninová v podání Slovenského národního divadla. Dramatizace Tolstého románu se Zuzanou Fialovou, Martinem Hubou nebo Táňou Pauhofovou v hlavních rolích se stala na Slovensku událostí sezony 2010
Anna Kareninová v podání Slovenského národního divadla. Dramatizace Tolstého románu se Zuzanou Fialovou, Martinem Hubou nebo Táňou Pauhofovou v hlavních rolích se stala na Slovensku událostí sezony 2010 | Foto: SND

Plzeň - Čtyřhodinová inscenace Anna Kareninová v podání Slovenského národního divadla ve středu v Plzni zahájí mezinárodní festival Divadlo. Dramatizace Tolstého románu se Zuzanou Fialovou, Martinem Hubou nebo Táňou Pauhofovou v halvních rolích se stala na Slovensku událostí sezony.

Na 18. ročníku přehlídky,  jež potrvá do 23. září, se představí i další zahraniční soubory. Přijedou divadelníci z Lotyšska, Maďarska, Německa, Srbska, Turecka či Polska (Kupec benátský situovaný na sídliště). Představit mají prestižní národní tváře i nová jména evropského divadla.

Pořadatelé upozorňují mimo jiné na na inscenaci Sound of Silence z Nového rižského divadla, o niž se snažili několik let. Režisér Alvis Hermanis podle nich patří k nejpozoruhodnějším tvůrcům východní Evropy. Jeho bezeslovné představení s písněmi Simona a Garfunkela hostovalo s  úspěchem na řadě evropských jevišť a získalo několik ocenění; inscenaci o době, "kdy lidi ještě pojila iluze kolektivního štěstí", se inspirovala „koncertem těchto dvou písničkářů v roce 1968 v Rize, který se nikdy nekonal".

Celkem během hlavní části od 15. do 19. září uvidí návštěvníci 35 představení souborů z České republiky i ze zaraničí. V rámci epilogu do 23. září pak další tři tuzemská divadla. Jako první z tuzemských scén se v rámci festivalového programu představí už 15. září pražské Divadlo Na Fidlovačce s inscenací Benefice aneb Zachraňte svého Afričana, ve které Štěpán Pácl ukazuje rub charitativních akcí.

Tuzemská divadla se stanou podruhé součástí přehlídky Czech Theatre Showcase, pořádané ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem, která zahraničním producentům, kritikům či divadelníkům prezentuje nejlepší české inscenace a počiny.

Návštěvníci festivalu uvidí pražské scény - Dejvické divadlo (Muž bez minulosti), Divadlo Komedie (Weissenstein), Národní divadlo (Blackbird) - i dva zástupce z Brna, Národní divadlo Brno (Divadlo Reduta) (Elementární částice), Divadlo Husa na provázku (Prase).

V nabídce je i Divadlo Petra Bezruče z Ostravy (Divoká kachna), Naivní divadlo z Liberce (Labutí jezírko) a hostitelská divadla J. K. Tyla (Monty Python´s Spamalot) a Alfa (James Blond). Dvě inscenace (Divoká kachna a Elementární částice) vytvořil jeden z nových objevů, režisér Jan Mikulášek.

Součástí festivalu je OFF program s novým představením improvizačního divadla VOSTO5 a divadlem Letí. Na své si přijdou i ctitelé site-specific projektů z oblasti nového cirkusu, pohybového a alternativního divadla - ty se konají v Moving Station (železniční zastávka Plzeň - jižní předměstí), v objektu bývalého pivovaru Světovar a v klášteru Plasy. Festival nabídne několik akcí ve veřejném prostoru.

Vstupenky jsou v prodeji v obvyklých místech a v síti Plzeňská vstupenka (www.plzenskavstupenka.cz). Více informací najdou diváci na www.festivaldivadlo.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy