Indická výstava: Národní galerie Fajtova slova nejprve popřela, pak potvrdila

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 4. 2019 19:18
Dnes již bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt v pondělí řekl agentuře ČTK, že po jeho odvolání se neuskuteční plánovaná pražská výstava pokladů z královské sbírky v severoindickém Rádžasthánu.
Jiřího Fajta tento měsíc z funkce ředitele Národní galerie odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.
Jiřího Fajta tento měsíc z funkce ředitele Národní galerie odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. | Foto: Honza Mudra

V úterý ráno Národní galerie Fajtovo vyjádření dementovala s tím, že jednání dál pokračuje. V úterý odpoledne však instituce obrátila a poskytla vyjádření, v němž Fajtovu verzi potvrdila.

"Výstava Indický poklad: Královské sbírky z Džódhupuru nebyla dosud zajištěna smluvním vztahem a indičtí partneři dnes informovali vedení Národní galerie Praha o jejich záměru v přípravě výstavního projektu nepokračovat," sdělila odpoledne mluvčí galerie Tereza Ježková. Podle ní výstava "přesahovala finanční možnosti instituce".

Projekt připravoval dnes již bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Přehlídka se podle něj pravděpodobně uskuteční v jiné zemi, neboť zájem o ni je velký.

Výstava Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru se měla otevřít v říjnu ve Valdštejnské jízdárně a mělo ji doprovodit širší představení indické kultury. Pro zahraniční partnery bylo klíčové osobní jednání, tvrdí Fajt, který před několika měsíci v Indii o výstavě vyjednával. Předminulý týden však Fajta z funkce odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.

Naposledy se o odvolaném řediteli Národní galerie ve svém příspěvku na Facebooku zmínil premiér za ANO Andrej Babiš. "Pana Fajta si opravdu vážím jako znalce umění," napsal Babiš, kterému je prý Fajtovo odvolání "lidsky líto". Dodal také, že o Fajtově vyhazovu nerozhodl on, nýbrž ministr kultury. "Je potřeba si vyjasnit, že to odvolání nešlo z mé strany, k tomu ani nemám kompetence, ale od ministra kultury," uvedl Babiš a slíbil, že se s Fajtem potká, aby okolnosti jeho odvolání probral.

Fajt v pondělí potvrdil, že ho Babiš oslovil a pozval na schůzku. Fajt nicméně odjel do Berlína, kde dříve působil pracovně, a uvedl, že v příštích dnech se do Česka nevrátí. Kdy by se tedy schůzka mohla uskutečnit, neví. "Mým prioritním zájmem je očistit své jméno," uvedl.

S důvody svého odvolání Fajt nesouhlasí. Autorská smlouva, kterou kritizuje ministr Staněk, je podle Fajta standardním nástrojem. To potvrdil i ředitel Národního divadla Jan Burian, který jako statutární zástupce příspěvkové organizace vytvořil pro svou instituci autorské dílo a ošetřil ho stejnou smlouvou.

Podle Fajta jsou důvody pro jeho odvolání, které zmiňuje ministr Staněk, zástupné.

Výstava Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru měla být od října umístěna ve Valdštejnské jízdárně.
Výstava Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru měla být od října umístěna ve Valdštejnské jízdárně. | Foto: Národní galerie

Dalším projektem, za kterým bývalý ředitel Národní galerie Fajt stál a který druhá strana odřekla po Fajtově odvolání, bylo získání sbírky moderního a současného umění manželů Zemanových.

Podpis smlouvy, jímž by přes 800 exponátů mělo přejít pod Národní galerii, byl plánován na 26. dubna, týden po Fajtově odvolání. "Petr Zeman v den mého odvolání navíc zemřel a vdova Eva Kunstová nechce s Národní galerií Praha dál jednat," uvedl Fajt.

Zemanovi chtěli svou sbírku původně věnovat Ústeckému kraji, který už pro vystavení jejich obrazů Emila Filly, Jana Zrzavého či Františka Kupky zakoupil objekt v Žatci. Vystavení děl v chmelařském městě, kde manželé částečně žili, bylo jejich podmínkou smlouvy.

Fajt byl připraven díla pod hlavičkou Národní galerie prezentovat v Žatci. Manželé kraji nabídli 824 exponátů, převážně malířských a sochařských děl. Umělecká hodnota sbírky je nevyčíslitelná, finanční hodnota se odhaduje na 750 milionů korun.

Darovací smlouvu zastupitelé schválili v září 2016. V dubnu následujícího roku dárci stanovili Ústeckému kraji podmínky, které souvisí s budoucí prezentací daru. Manželé chtěli, aby v Žatci pro sbírku vznikla nová galerie. "Já myslím, že to není prioritní úkol kraje. Jestli to je cenná sbírka, měl by si někdo udělat galerii a udělat ji tak zajímavou, aby mu tam chodili lidi," řekl tehdy opoziční zastupitel a teplický senátor Jaroslav Kubera z ODS.

Loni počátkem roku zastupitelé neschválili dodatek smlouvy, v němž bylo uvedeno, že pokud do 28. února nebude schválen, celá darovací smlouva padá.

"Medializované neuzavření smlouvy o daru sbírky manželů Zemanových bohužel vyplynulo z náhlého úmrtí Petra Zemana. Další osud sbírky se tímto stává předmětem dědického vypořádání. Pokud to okolnosti umožní, Národní galerie Praha ráda naváže na již proběhlá jednání," dodává mluvčí Národní galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy