Expert tvrdí, že plagiátorství šéfky GASK nezkoumal

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 5. 2011 9:02
Krajští radní rozhodli, že zůstane ve funkci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Odborník Petr Vlasák, který vypracoval posudek na projekt ředitelky Galerie Středočeského kraje Jany Šorfové, tvrdí, že cílem rozhodně nebylo zkoumat údajné plagiátorství. Píše to deník Právo. Hejtmanství přitom v pondělí oznámilo, že tato expertiza podezření z plagiátorství nepotvrdila.

Ředitelka je podezřelá, že při zpracovávání projektu, s nímž zvítězila v konkurzu na šéfa GASK, opisovala. Webový portál Artalk.cz upozornil na nápadnou podobnost projektu Šorfové s prací, se kterou se o místo ředitele pražské Národní galerie ucházela šéfka pražské Galerie Vernon Monika Burian Jourdan. Šorfová tvrdí, že její projekt vznikl nezávisle na projektu Burian, obě však prý spolu v minulosti profesně spolupracovaly a na vedení galerie mají podobný názor.

Čtěte také:
Šéfka GASK obviněná z plagiátorství zůstane ve funkci
Galerie Středočeského kraje je blondýna s potenciálem

Kraj si k věci nechal zpracovat posudek od Vlasáka, jenž zasedá v grantové komisi pražského magistrátu. Analýza podle mluvčí hejtmanství Berill Maschekové podezření z plagiátorství nepotvrdila a zároveň neshledala chybu ve výběrovém řízení na šéfa GASK. Text expertizy ale mluvčí odmítla zveřejnit, přestože ji k tomu podle deníku zavazuje zákon o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Sotheby´s

Vlasák tvrdí, že předmětem analýzy nebylo v žádném případě zkoumání plagiátorství. "Můj posudek má jednu stránku a zabýval jsem se v něm spíše kulturní politikou, o které Jana Šorfová psala. Vyjadřoval jsem se k jejímu projektovému záměru, jestli je její koncepce přínosem pro galerii. Nikdy jsem nesrovnával nějaké práce, nikdy jsem žádný jiný projekt neměl k dispozici, abych ho mohl porovnávat. Ani to nebylo v zadání mého posudku," uvedl Vlasák.

Dodal, že dosud neměl zdání, co se v GASK děje. "Celé je to pro mě nepříjemné, kdybych věděl, o co jde, asi bych se v této věci vůbec neangažoval. Navíc dělat posudek k plagiátu mi nepřísluší, to by musel připravit jiný odborník," uvedl s tím, že se podle jeho informací mělo zpracovávat posudků několik.

Podle krajského radního pro kulturu Václava Beneše (ČSSD), který je v současnosti v pracovní neschopnosti, posudek zadával odbor kultury. "Až se vrátím do práce, budu se tím zabývat. Žádný posudek jsem neviděl," uvedl. Mluvčí kraje i vedoucí odboru kultury Klára Zubíková odmítly věc komentovat.

Po příchodu Šorfové do galerie se vyhrotily personální vztahy v této instituci, neshody skončily odchodem všech kurátorů. Bývalí pracovníci poté podali na ředitelku trestní oznámení, protože se podle nich dopustila podvodu. Komisi údajně uvedla v omyl za účelem získat výhodu ve výběrovém řízení. Šorfová to odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy