Esence surrealismu od Toyen se prodala za 13,2 milionu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 4. 2010 17:02
Cena za obraz je sedmá nejvyšší dosažená v české aukci

Praha - Obraz malířky Toyen nazvaný Zbytek noci z počátku jejího surrealistického období se na nedělní aukci v Praze vydražil za 13,2 milionu korun. Stal se tak sedmým nejdráže prodaným dílem v tuzemské aukci.

Obraz se začal prodávat za vyvolávací cenu 13 milionů korun. I s aukční přirážkou, která je tentokrát 20 procent, dá nakonec kupec za obraz 15,8 milionu korun. Aukci společně pořádaly Galerie Kodl a Akční síň Vltavín.

Vydražený obraz Toyen z roku 1934 dlouho zůstával v pražské soukromé sbírce, vystaven byl naposledy v 60. letech a podle historika umění Karla Srpa je "esencí surrealismu". 

Dílo podle Srpa obsahuje stěžejní motivy i formální přístupy surrealismu. "Má neobyčejně silnou emotivní hodnotu, jíž vyjadřuje souhra iluzivního prostoru stírajícího hranici mezi nebem a zemí, ve kterém se kutálejí osamostatněné oči, a vertikální hnědé plochy připomínající kůru stromu, vyjevující nejrůznější náznaky lidských postav," píše Srp v odborném posudku k dílu.

20 mil. Toyen: Spící
20 mil. Toyen: Spící | Foto: Aktuálně.cz

Toyen (1902 až 1980) patří k umělcům, jejichž díla se na českém aukčním trhu prodávají za nejvyšší ceny, zejména loni zaznamenala v aukcích velký úspěch. Jarní dražba jejího slavného obrazu Spící přivedla k výtvarnému umění nebývalou pozornost médií. Nabízel se za 20 milionů, což byla a dosud je vůbec nejvyšší vyvolávací cena v historii českých aukcí umění.

Za stejnou cenu se obraz také prodal; i s aukční přirážkou tedy kupec zaplatil 23,2 milionu korun. V žebříčku nejdráže prodaných děl na českých aukcích je Spící na třetím místě. Druhým loni prodaným dílem Toyen je obraz Smutný den, který se vydražil za 12 milionů korun. I tento obraz je v první desítce nejdráže prodaných děl.

"Čistý" rekord drží Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV, který se prodal v roce 2007 bez přirážky za 22,1 milionu. Na druhém místě je tentýž autor - loni se jeho Zhroucení vertikál prodalo za rovných 22 milionů (25,96 s přirážkou).

Foto: 1. Art Consulting Brno-Praha
Čtěte také:
Spící dívka se prodala za 20 milionů. Rekord nepadnul
Kupka aukční rekord neprolomil. Žebříček je ale sporný

Na aukci také kupec na telefonu vydražil dílo Emila Filly z roku 1924 nazvané Zátiší za 3,2 milionu. Jeho vyvolávací cena byla 2,9 milionu korun, i s přirážkou bude Fillův olej nového majitele stát 3,8 milionu korun. Obraz si ve Fillově ateliéru vybral jeho přítel Otto Gutfreund, v jehož pozůstalosti byl dodnes.

Za 2,3 milionu korun se dále vydražil obraz Václava Špály Pyšely, jehož vyvolávací cena byla 1,2 milionu korun.

 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy