Epopej by mohla být na Pohořelci. Hrad to tak nevidí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 7. 2011 9:10
Krumlov se ale boje o Muchův cyklus nevzdvává
Foto: GHMP

Praha - Slovanská epopej by mohla být dlouhodobě vystavena v jízdárně na pražském Pohořelci. Tuto variantu v úterý doporučila rada města. Podle Pražského hradu, který objekt spravuje a využívá jako sklad, je ale takové řešení nepravděpodobné. 

Pět pláten epopeje je nyní v pražském Veletržním paláci, zbývajících 15 obrazů je vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. 

Praha už o svém plánu se Správou Pražského hradu jednala, zatím však bezvýsledně. Několik informačních schůzek prý skončilo bez jakýchkoliv závěrů.  "V tuto chvíli se zdá, že jde spíše o nepravděpodobnou variantu," uvedl David Šebek z tiskového odboru. Prezident Václav Klaus na jaře několikrát řekl, si přeje zachování epopeje na Moravě.

Foto: Reuters

Bývalá jízdárna jezdeckého pluku se nachází v Keplerově ulici. Budova je technickou památkou, podle Kauckého by ale bylo možné ji rekonstruovat a přizpůsobit vystavení epopeje. Praha by si chtěla objekt pronajmout.

Podle Kauckého tento záměr nevyžaduje na rozdíl od dalších variant změny územního plánu. "Je vhodný i z toho důvodu, že umožňuje propojení místa s areálem Pražského hradu a kvalitní dopravní dostupnost," uvedl Kaucký.

Také radní potvrdil, že město se Správou předběžně jednalo; nyní by se musely vyjednat konkrétní podmínky. Praha by například musela Hradu nabídnout jiné skladovací prostory.

Pokud by bylo jednání rychlé, mohla by být podle radního do konce roku vyhlášena architektonická soutěž. Po získání povolení by oprava mohla začít zhruba v létě 2013 a trvala by minimálně rok a půl. Náklady rekonstrukce ale nedokázal odhadnout.

Radní posuzovali také varianty výstavby nového pavilonu na Letné nebo na Vítkově, které se dostaly do užšího výběru. Na Vítkově by pavilon stál na karlínském úbočí a byl by zapuštěn do svahu, na Letné by galerie vyrostla v blízkosti Národního technického muzea a Národního zemědělského muzea. Tyto možnosti by si ale vyžádaly vysoké investice ze strany města.   

Ani Kaucký ale nevylučuje ani návrat obrazů na Moravu. Bez dohody s Krumlovem nechce vedení města uvažovat o zapůjčení pláten do Tokia, o které Japonsko Prahu před časem požádalo. Moravský Krumlov se nevzdává snahy, že se epopej vrátí na Moravu.

Kvůli cyklu vznikly ostré spory poté, co Praha oznámila, že ho chce po téměř 60 letech odvézt z Muchova rodného kraje a vystavit v hlavním městě. Odpůrci namítají, že k tomu nemá prostory, jaké žádal pro dílo Mucha, a že další nové turistické lákadlo na úkor Krumlova nepotřebuje. Vzrušené debaty se částečně uklidnily po výměně vedení obou radnic.

Foto: Petr Protivánek

Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Mucha obrazy daroval Praze; po druhé světové válce byly převezeny do Moravského Krumlova. Vedení města a Jihomoravského kraje by se mělo ještě tento měsíc setkat s představiteli Prahy, která dílo vlastní. V červenci se má jednat i o budoucnosti zámku, který potřebuje rekonstrukci.

Cílem setkání v Praze bude zjistit, zda a za jakých okolností by se kolekce 20 rozměrných Muchových pláten měla vrátit do zámku v Krumlově. Po ukončení turistické sezony odtud bude do Prahy převezen zbytek obrazů.

Moravský Krumlov by rád získal epopej zpět nejlépe v příštím roce, nejpozději pak do roku 2014. Počítá s obnovou tamního zámku. Expozici s epopejí chce rozšířit tak, aby prezentovala také vznik díla, život Muchy i období secese. O projektu jedná radnice s ministerstvem kultury.

Vlastníkem zámku je slovenská společnost Incheba, která by pravděpodobně nemohla čerpat státní dotace na obnovu. O její budoucnosti se jedná. Je možné, že ji Incheba městu nebo kraji prodá, pronajme, popřípadě s nimi vytvoří společnost, která bude mít objekt v péči.

 

Právě se děje

Další zprávy