Epopej bude nejméně rok v Krumlově. Pak zamíří na Hrad

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 1. 2011 16:05
Do měsíce vznikne kvůli obrazům expertní skupina
Foto: Reuters

Praha - Do měsíce vznikne expertní skupina, která se bude zabývat budoucností Slovanské epopeje. Shodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Podle Svobody epopej zůstane v Moravském Krumlově tak dlouho, dokud nebudou v Praze odpovídající prostory. Praha již má prý potřebné místo vytipované, mělo by jít o historické prostory. Hašek přislíbil, že kraj bude hledat peníze na to, aby vystavení obrazů na zchátralém krumlovském zámku bylo důstojné.

Zámek se odpečetí

"Dohodli jsme se, že vytvoříme zhruba do měsíce pracovní skupinu odborníků, nikoliv politiků, pod vedením Hlavního města Prahy," řekl Hašek. Zasednout v ní mají také zástupci Jihomoravského kraje, Moravského Krumlova a galerie hlavního města. Komise má připravit společný návrh budoucnosti epopeje.

Foto: Petr Protivánek

 Vedení Prahy chtělo loni dílo vystavit v metropoli, což vyvolalo ostrý spor s Moravským Krumlovem a vedením Jihomoravského kraje. Bylo podáno několik žalob, v jejichž důsledku byla epopej na zámku zapečetěna a část obrazů zůstala zabalena.

Svoboda se s Haškem dohodli, že díky stažení žaloby budou prostory zámku odpečetěny a dílo bude opět na jaře a v létě vystaveno. Na konci léta se chce Praha zabývat termínem, dokdy bude mít připraveno zázemí, které by odpovídalo Muchovým požadavkům.

"Pravdou je, že už nějaké prostory máme vytipované," řekl Svoboda. V České televizi později dodal, že Praha chce dílo umístit v prostorách, které jsou ve správě Pražského hradu. Město již prý se zástupci Hradu zahájilo jednání.

 Budou mít "trošičku historický charakter", proto je bude potřeba vyklu přizpůsobit. Dodal ale, že to není krátkodobá otázka a do té doby epopej v Moravském Krumlově zůstane.

"Pokud by to bylo v době krátké, pro Moravský Krumlov by to znamenalo jednu sezonu," dodal. přípravy podle bněho nicméně budou delší a epopej by v takovém případě na Moravě zůstala i příští rok.

Nevyhovující teplota

Jihomoravský kraj se proto pokusí zajistit, aby bylo dílo na zámku vystaveno v důstojných podmínkách. Využít k tomu chce prostředků ze svého rozpočtu a hledat bude i ve fondech Evropské unie. Podle Haška ale není v možnostech kraje ani Moravského Krumlova, aby zámek v hodnotě řádu stamilionů korun odkoupily. V současné době ho vlastní společnost Incheba.

Foto: Reuters

Praha chtěla obrazy z moravskokrumlovského zámku loni v létě odstěhovat na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů zakázal kvůli sporům o vlastnictví díla. Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který na konci září rozhodl, že Krumlov musí Praze obrazy vydat. Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s plátny nepovolili.

Část obrazů je od té doby srolovaná a odborníci se obávají o jejich osud. Podle Svobody je možné, že bude nutné tyto obrazy ošetřit. Restaurátoři z galerie hlavního města plátna před Vánoci zkontrolovali. Ředitel galerie Milan Bufka řekl, že obrazy jsou v pořádku a dobře zabalené.

Podle restaurátorů je na zámku vhodná vlhkost, ale nevyhovující teplota. V době kontroly tam prý byla asi nula stupňů Celsia, plátna by potřebovala spíše o 15 až 20 stupňů víc. Podle Bufky v takovém prostředí nemohou obrazy dlouhodobě zůstat.

Foto: Reuters

Slovanská epopej se 8. listopadu stala kulturní památkou. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem. . Jeho vlastnictví ale zpochybňuje Muchův vnuk John. Podle něj Praha nesplnila podmínky darovací smlouvy a nepostavila podle přání výtvarníka pro dílo výstavní pavilon. Nenaplnila tím prý darovací podmínky a smlouva je údajně neplatná.

Záměr přesunout dílo z Moravy se setkal s četnými protesty. Podle odpůrců projektu si pražská ODS stěhováním chtěla před nedávnými komunálními volbami získat voliče. Přesun díla z Moravského Krumlova by pro město znamenal ztrátu jeho jediné turistické atrakce, která ve městě vytváří pracovní místa.

 

Právě se děje

Další zprávy