Ennio Morricone ukáže, jak se hrálo Tenkrát na Západě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 7. 2011 15:33
Poprvé se představí za dirigentským pultem

Praha -  Do Prahy se vrací slavný italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone. Tentokrát však nikoli natáčet hudbu, ale poprvé se představí za dirigentským pultem. Ve Smetanově síni Obecního domu zazní nejslavnější ukázky z jeho symfonické a filmové tvorby.

Řídit bude Český národní symfonický orchestr a Český filharmonický sbor Brno. Předpokládá se, že se koncert stane vrcholem festivalu Prague Proms, který se v metropoli pořádá od 21. června do 23. července. Koncert se bude opakovat v pátek. V české premiéře zazní kantáta Vuoto D'Anima Piena, kterou zkomponoval před třemi lety. Chybět nebudou jeho známé melodie z filmů.

Legendární skladatel, který nedávno oslavil 82. narozeniny, komponoval hudbu k více než pěti stovkám snímků a seriálů. Proslul i zapojováním ruchů a zvuků do hudby.  Nejvíc se jeho jméno spojuje s westernem, byť tyto snímky tvoří početně malou část jeho fimografie. Morriconeho spojení harmoniky, zvonů a kytar ovlivnilo mnoho dalších westernových tvůrců a posléze se stalo i znakem žánru.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho melodie dodaly atmosféru slavným snímkům včetně Tenkrát na Západě. Nejvíce se proslavil spoluprací s režisérem a krajanem Sergiem Leonem.  Mezi jejich společné tituly patří zejména trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966) - kde se v roli osamělého "muže beze jména" představil Clint Eastwood.

Stejně tak Morriconeho proslavily seriály - jednou z nejznámějších seriálových melodií je jeho hudba k italské kriminální Chobotnici o boji proti sicilské mafii.

Jeho hudba doprovodila snímky rozličných žánrů od dalších uznávaných režisérů - Briana de Palmy (Nedotknutelní), Romana Polanského (48 hodin v Paříži), Franca Zeffirelliho (Hamlet), Giuseppeho Tornatoreho (Bio Ráj a Malena), Rolanda Joffého (Mise), Olivera Stonea (U-Turn) či Adriana Lynea (Lolita). Morricone byl rovněž dvorním skladatelem Piera Paola Pasoliniho.

Jeho tvorba se těší kultovnímu postavení: jeho starší nahrávky se objevily v Tarantinově snímku Kill Bill, na svým deskách ji interpretoval newyorský avantgardista John Zorn stejně jako cellista Yo-Yo Ma. Metallica používá na svých vystoupeních Morriconeho Ecstasy of Gold jako úvodní skladbu, Ramones zase hrávali melodii z Hodný, zlý a ošklivý.

Morricone se zabývá i symfonickou a komorní hudbou. Za svou kariéru získal několik Grammy a Zlatých glóbů, několikrát byl nominován na Oscara. Zlatou sošku ale získal jen  v roce 2007 za celoživotní dílo. Loni převzal nejvyšší švédské hudební ocenění Polar Music Prize pro rok 2010.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy