Ekologická Tina B. vystavuje umění v atomovém krytu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 10. 2011 10:26
Začal šestý festival současného umění.
Heike Pfingsten
Heike Pfingsten | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V metropoli začíná další ročník mezinárodního festivalu současného umění Tina B., jehož zkratka znamená This Is Not Another Biennial. tentokrát chce propojit současné umění s ekologií.
 
Festival proběhne po šesté a pořádá jej Galerie Vernon. Pražany opět seznámí s tvorbou mladých zahraničních umělců. Do metropole přijali pozvání například Nizozemci Tjerk Ridder a Peter Bijl, kteří budou ulicemi města projíždět se svým ekologickým karavanem. České mladé umění budou na přehlídce reprezentovat výtvarnice Tereza Příhodová a malířka Petra Polívková.

Jednotlivé sekce zpracovali přední evropští kurátoři, a to v duchu motta: Art - Eco - Bio. Jak se s úkolem vyrovnala například kurátorka Claudia Zanfiová, její italský kolega Igor Zanti či Švýcar Oliver Igor Tschirky, budou moci návštěvníci posoudit od dnešního dne až do 13. listopadu.

Christina Georgiou
Christina Georgiou | Foto: Aktuálně.cz

"Zelená" díla, objekty, performance či videoinstalace bude hostit řada tradičních i méně obvyklých prostor - například atomový kryt pod pražským hotelem Jalta v centru Prahy, na Václavském náměstí číslo 45. Dalším centrem bude (A)void Gallery na náplavce pod Rašínovým nábřežím, kde budou k vidění výstavy i open-air instalace.

"Některá díla budou i na palubě staré výletní lodi zakotvené naproti galerii," řekla ředitelka festivalu Monika Burian Jourdan. Výstavy, besedy a projekce budou také v nových galerijních prostorách Vernon Depot a v domovské Galerii Vernon.

V neposlední řadě se bude i promítat v holešovickém kině Bio Oko. Právě projekce budou jedinými akcemi, které budou pro návštěvníky zpoplatněné.

V atomovém krytu pod hotelem Jalta představí Tina B. hned dvě festivalové sekce. První z nich se jmenuje Eco Bio goes around the world a zaměří se na „zelená" videa a instalace od umělců z Japonska, Izraele, Kanady či Španělska.

Shalom Tomas Neuman
Shalom Tomas Neuman | Foto: Aktuálně.cz

Vystavovat v rámci této sekce například Shalom Tomas Neuman, který se narodil v Praze a jako jediný mužský potomek kdysi rozvětvené židovské rodiny přežil holocaust. Dětství prožil v Izraeli a od svých 12 let žije ve Spojených státech. V Praze představí barevnou světelnou instalaci s názvem Neo Nuky Madona.

Druhá sekce nazvaná Německá pak představí díla sedmi umělců ze sousedního Německa.

Dílo Oceanique uvede Claudie Robles. Oceanique se skládá ze čtyř projekcí, které vyjadřují oheň, vodu, vzduch a zemi. Instalace bývá v místnosti organizována do kostky, takže projekce jsou všude kolem diváka, který může prožívat všechny živly najednou.

Jednou z hlavních hvězd přehlídky má být čínský umělec Jüan Kung, který představí projekt Fly Release, jehož symbolem je velké písmeno V. Znamená nejen anglické victory neboli vítězství, ale odkazuje také k letu ptáka - symbolu svobody, přiblížil instalaci autor.

Claudie Robles
Claudie Robles | Foto: Aktuálně.cz

V rámci ekologie se výtvarníci a kurátoři zaměřili také na genderová témata či na samotný vztah člověka a přírody. "Ten vztah je naprosto absurdní. Přírodu na jedné straně obdivujeme. Milujeme a ochraňujeme květiny a zvířata, ale na druhé straně ji naopak ničíme," okomentoval svou sekci kurátor Tschirky.

Důležitou součástí je také týden speciálních událostí a vizuálních performancí. Do projektu Making up - Tearing down se zapojí performerky z celého světa, které předvedou ženský pohled na ekologii. Návštěvníci budou moct zhlédnout v holešovickém kině Bio Oko vizuální performanci kyperské umělkyně Christiny Georgiou.

Na oficiálním zahájení v hotelu Jalta se předvedou Lynn Lu ze Singapuru, Heike Pfingsten z Německa, Gisela Hochuli ze Švýcarska a Snežana Golubović ze Srbska. Další performance si budete moct prohlédnout na náplavce u řeky Vltavy.

Více informací o programu festivalu Tina B. najdete na www.tina-b.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy