Edinburgh ocenil českou Farmu v jeskyni

ČTK, Hej
17. 8. 2006 11:00
Praha - Inscenace Sclavi/Emigrantova píseň si připsala další zahraniční úspěch. Tentokrát na festivalu Fringe.
Foto: Farma v jeskyni

"Ten úspěch je neskutečný, je to, jako kdyby vyhráli fotbalisté treba z Blšan Ligu mistrů, a to je co říct," říká Ladislav Pflimpfl, ředitel Českého centra Londýn o ocenění českých divadelníků na prestižním divadelním festivalu Fringe ve skotském Edinburghu.

Soubor Farma v jeskyni si odtud odveze hned dvě ceny. O víkendu tu získal cenu britského deníku The Herald, v pátek na slavnostním ceremoniálu převezme cenu A Fringe First Award britského deníku The Scotsman a Fringe Society.

Foto: Farma v jeskyni

Sclavi/Emigrantova Píseň je scénická kompozice, která vychází z expedic divadelního studia do vesnic na východním Slovensku. Čerpá ze starých rusínských písní, dopisů z vystěhovalectví i příběhu Čapkova Hordubala.

Režisér a vůdčí osobnost studia Viliam Dočolomanský získal za Emigrantovu píseň v červnu hlavní cenu mezinárodního festivalu malých scén v chorvatské Rijece. Loni za ni obdržel Cenu Sazky a Divadelních novin a Cenu Osobnost roku na festivalu Next Wave. Letos převzal i Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku.

Farma v jeskyni patří k souborům, které užívají nepříliš tradiční divadelní jazyk. Jeho poetika není založena na slově, ale na výrazu těla, práci s hlasem, hudbou a obrazy.

Na Fringe festivalu je registrováno přibližně 1800 inscenací různých žánrů. Cenu za dlouhodobý přínos, The Herald Archangel Award, tu obdrželo legendární ruské divadlo Děrevo.

V současné době hledá Farma v jeskyni do souboru herce/tanečníka a houslistu. Informace o výběrovém řízení a o souboru ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy