Dům umění v Brně vystavuje sochy od Hulačové, lávka stojí v parku Koliště

Dům umění v Brně vystavuje sochy od Hulačové, lávka stojí v parku Koliště
Lávka Reinholda Zissera v parku Koliště.
Sochy Anny Hulačové.
Díla Bohuslavy Olešové.
Díla Jaromíra Novotného.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
6. 8. 2021 16:04
Tři různé podoby současné české výtvarné scény představují nové výstavy v brněnském Domě umění. Kurátoři poskytli prostor malíři Jaroslavu Novotnému, sochařce Anně Hulačové a malířce i kreslířce Bohuslavě Olešové. Ta vytvořila prostorovou instalaci před vchodem do budovy.

V prvním patře Domu umění svou nejnovější tvorbu ukazuje Novotný, výrazný představitel abstraktní monochromní malby. Jde převážně o obrazy, ale také fotogramy, sádry a dvě videa. V každém z pěti výstavních sálů autor rozvíjí jeden zvolený námět.

Hulačová je zejména figurální sochařka. Používá tradiční materiály, dřevo, vosk nebo keramiku, ale také beton, který pro ni představuje symbol civilizačního nebo městského folkloru. V Procházkově síni Domu umění vystavuje soubor soch a sousoší věnovaný současným environmentálním tématům.

Stylizované lidské postavy zbavené individuálních rysů srůstají se stroji, které obsluhují. Výstava potrvá do 19. září, poté sochy zamíří na bienále do Rumunska.

Olešová ukazuje tvorbu z posledního období. Jde o několik tematicky propojených souborů, k nimž se autorka vrací dlouhodobě. Výstava se jmenuje podle jejího rozsáhlého cyklu Žízeň nekonečna. Častými náměty Olešové jsou "všeprostupující energie, vztahy mezi životem na Zemi a pozicí člověka v kosmu", napsali kurátoři.

Současnou nabídku Domu umění doplňuje instalace v parku Koliště. Vytvořil ji Rakušan Reinhold Zisser. Jeho lávka představuje transformaci dřevěného, třicet metrů dlouhého mostu, který vloni překlenoval výstavu v Domě umění.

Zisser byl tehdy na rezidenčním pobytu v Brně a s českým umělcem Martinem Zetem se domluvil na přenesení lávky do Vídně v rámci letního programu tamní Notgalerie. Spolupráce Zissera se Zetem od té doby pokračuje, což dokumentuje právě nová transformace lávky v parku za Domem umění.

 

Právě se děje

Další zprávy