Drtikolův akt se prý našel v USA, policie k tomu mlčí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 3. 2011 21:00
Všiml si jí majitel galerie v La Jolle v Kalifornii

Praha - Fotografie Vlna od Františka Drtikola, která byla ukradená předminulý víkend z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, se našla v Kalifornii. Tvrdí to server ceskapozice.cz  stím, že je snímek ny cestě do Londýna.

Jeho spolupracovnice Harvinder Kaurová, která pracuje v indickém Dillí, údajně zaregistrovala Drtikolovu Vlnu do databáze The Art Loss Register. Tady si jí všiml majitel galerie v městě La Jolla v Kalifornii Joseph Bellow, kterému fotografii někdo nabídl ke koupi. Ředitel databáze Christopher A. Marinello pak podle serveru informoval o věci českou policii.

Policie to nicméně nepotvrdila. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová řekla, že kriminalisté fotografii nemají a stále po ní pátrají. Vyjadřovat se nechce s ohledem na probíhající vyšetřování ani Uměleckoprůmyslové muzeum.

Čtěte také:
Ukradený Drtikol je prodejný přes soukromníky a galerie

Bellow je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s fotografiemi v Kaliformii. "Kdo snímek galeristovi nabízel k prodeji, nemůže momentálně Marinello komentovat. Že jde skutečně o ukradenou nesignovanou verzi Drtikolovy fotografie, dle něj naznačují unikátní znaky. Snímek je prý momentálně na cestě do Evropy, definitivní verdikt o jeho pravosti padne, až dorazí do Londýna." píše Česká pozice.

Jestli je fotografie zadržená ve Spojených státech skutečně dílem ukradeným 13. března v Praze, se tedy teprve uvidí. Fotografií Vlna Františka Drtikola existuje hned několik verzí. Nejslavnější a nejvíce vystavovaná je v depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea - byť UPM po krádeži ze začátku tvdilo, že byla odcizena právě tato nejhodnotnější signovaná varianta. 

Databáze ALR momentálně registruje zhruba 300 tisíc ukradených nebo ztracených uměleckých předmětů.

Na českém aukčním trhu se fotografiím příliš nedaří, v zahraničí je ale o ně zájem - a o Drtikolovy fotografie obzvlášť. Podle odborného serveru Art + jsou sběratelé za oceánem ochotni zaplatit za Drtikolovy snímky v přepočtu miliony korun.

Jedna z Vln se podle Jana Skřivánka z Art + prodala loni na červnovém veletrhu Art Basel za miliony korun, za kolik přesně, se neví. Nicméně předtím se tento snímek nabízel v přepočtu za více než 9,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy