Drásavé pochyby o Bohu dominují i návrhům na Radoky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
31. 1. 2012 14:02
Polední úděl z Dlouhé má již cenu Divadelních novin

Praha - Nominacím na Ceny Alfréda Radoka dominuje pražské Divadlo v Dlouhé s hrou Polední úděl v režii Hany Burešové. Může se stát nejlepší inscenací, za výkon v ní jsou navrženi Helena Dvořáková a Marek Němec. Scéna v Dlouhé se utká i o titul Divadlo roku, kde bude soupeřit mimo jiné s nominačně rovněž úspěšným Pražským komorním divadlem.

Polední úděl je již nyní nejúspěšnějším počinem minulého roku. V anketě Divadelních novin se stal inscenací roku 2011, Dvořáková byla nominována za postavu Ysé na činoherní Thálii. Tato role jí již v říjnu přinesla Cenu Divadelních novin za herecký výkon sezóny. Příběh milostného čtyřúhleníku, do jehož dějové osnovy Paul Claudel projektuje drásavé osobní zážitky i niterné pochybnosti o Bohu a sobě samém, vyniká právě hereckými výkony a estetickou vytříbeností.

Čtěte také:
Na Thálie byli navrženi Kukura, Töpfer či Urbanová
Inscenací roku jsou podle DN drásavé pochyby o Bohu
Recenze: Poetické boží mlčení v Dlouhé
Divadelní výkon sezony patří koketě a femme fatale

Nadační fond nesoucí jméno předního českého divadelníka Radoka oznámil v Praze jména nominovaných v osmi kategoriích. Ocenění, o nichž rozhodlo 82 kritiků v anketě časopisu Svět a divadlo, předá 25. února v Divadle v Dlouhé.

Nejlepší inscenací se může stát vedle Claudelova Poledního údělu opera Philipa Glasse Les Enfants Terribles, jak ji v produkci Národního divadla (ND) připravila Alice Nellis, a projekt Patrika Ouředníka, Dory Viceníkové a režiséra Jana Mikuláška Europeana v brněnském Národním divadle.

Foto: Aktuálně.cz

Nominaci na titul Divadlo roku získaly i soubor Reduta brněnského Národního divadla a brněnský Burantheater.

Za herecký výkon byla kromě Dvořákové a Němce nominována Gabriela Míčová, která zaujala ve hře Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt Pražského komorního divadla, stejně jako jeho člen Martin Pechlát za výkon v inscenaci Legenda o svatém pijanovi Josepha Rotha a Davida Jařaba.

Lucie Žáčková získala nominaci za roli Blanche ve hře Tennessee Williamse Tramvaj do stanice Touha v Činoherním klubu, Martin Havelka pak coby Mistr v Uhdeho a Štědroňově inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější v brněnském Divadle Husa na provázku a Norbert Lichý za roli Otce Helgeho v představení Rodinná slavnost v Divadle Petra Bezruče Ostrava.

Z českých her mají nominaci Česká válka Miroslava Bambuška (Divadlo Na zábradlí), Jedlíci čokolády Davida Drábka (Klicperovo divadlo Hradec Králové) a Ohrožené druhy Petra Zelenky (ND).

Mezi nominovanými zazněla jména i Marka Cpina (výprava), Martina Černého (scéna), Jana Nebeského a Jany Prekové (scénografie) a ze skladatelů Davida Babky, Aleše Březiny, Miloše Štědroně a dvojice Xindl X (Ondřej Ládek) a Dalibor Cidlinský jr.

Na titul Talent roku mají naději herci Michal Isteník, Igor Orozovič a režisérka Anna Petrželková.

Do 20. ročníku anonymní dramatické soutěže o Cenu Alfréda Radoka přihlásilo 60 autorů 64 textů. Šest jich přišlo ze Slovenska, 19 pochází od žen a dva jsou z dílny autorských dvojic. Čtyři členové poroty vybrali v prvním kole devět finalistů, držitele 1. až 3. ceny vyhlásí 25. února.

Ze správní rady nadačního fondu odstoupil předseda Jiří Stránský, jeho funkci převzala Ingeborg Radok Žádná.

Podle šéfredaktora časopisu Svět a divadlo Karla Krále se v první desítce scén nominovaných na Divadlo roku objevila tři divadla pražská, tři ostravská, dvě brněnská a také královéhradecké Klicperovo divadlo a Jihočeské divadlo z Českých Budějovic.

"Za posledních pět let jsou jen dvě scény v první desítce pravidelně - Divadlo v Dlouhé a Pražské komorní divadlo," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy