DOX zachycuje blízkovýchodní konflikt očima umělců

Kultura ČTK Kultura, ČTK
31. 1. 2012 9:45
V doprovodném programu vystoupí palestinští, izraelští a evropští umělci
Foto: DOX

Praha - Blízkovýchodní konflikt očima evropských umělců v konfrontaci s umělci z obou zainteresovaných území nabízí centrum současného umění DOX. Výstavu, která zahrnuje díla čtyř desítek umělců a skupin, připravily kurátorky Tamara Moyzesová a Zuzana Štefková. Projekt demonstruje i historickou a současnou provázanost Evropy a Blízkého východu. 

Kurátorky vycházely z toho, že média dnes nabízejí tolik obrazů zachycujících války a etnické konflikty, že čtenář novin či divák televize zná daná místa, přestože je nikdy nenavštívil. Příkladem takového často zmiňovaného konfliktu je právě Blízký východ. 

Mnozí umělci vystavující v DOX nalézají kořeny dnešního problému v evropském antisemitismu, který vedl k exodu Židů do Palestiny. Jiní sledují napětí mezi kulturami v dnešní Evropě a ukazují, jak tenká je hranice mezi strachem, náboženskou či rasovou nesnášenlivostí a fyzickým násilím - ať jde o současné projevy nenávisti k Židům nebo o strach z islámu.

Foto: DOX

Jedním z klíčových témat výstavy je srovnání děl vycházejících z přímé zkušenosti s těmi, které čerpají inspiraci z mediálního zobrazení konfliktu. Na obecnější úrovni může výstava sloužit jako modelová studie fungování politického umění obecně.

Českou a slovenskou scénu zastupují Milan Kohout, Milan Kozelka, Radim Labuda, Ivan Vosecký či jedna z kurátorek Tamara Moyzesová. 

Součástí výstavy, která potrvá do 20. dubna, bude doprovodný program filmových projekcí a konference, na níž vystoupí palestinští, izraelští a evropští umělci společně s mírovými aktivisty a odborníky na blízkovýchodní kontext.

Konference by se měla zabývat tím, jak mediální obraz konfliktu tvaruje či deformuje jeho podstatu, a ukázat možné dopady umění zabývajícího se touto problematikou.

Výstava se koná do 20. dubna 2012 v pražském Centru současného umění DOX; Poupětova 1, Praha 7.

 

Právě se děje

Další zprávy