Dox servíruje výběrovou směs středostavovského konzumu

Kultura Kultura
11. 2. 2011 8:00
Centrum vystavuje známého fotografa Martina Parra
BELGIUM. Knokke le Zoute. 2001
BELGIUM. Knokke le Zoute. 2001 | Foto: Martin Parr / Magnum photos

Praha - Když lidé při pohledu na mé fotografie mají chuť smát se a plakat zároveň, je to přesně to, co tyto obrazy vyvolávají ve mně. Věci nejsou v podstatě ani dobré ani špatné. Vždycky mě zajímalo zobrazovat oba tyto extrémy, říká britský fotograf Martin Parr, populární kronikář středostavovské představy štěstí a blahobytu.

Jeho dílo nyní představuje na výstavě Assorted Cocktail (výběrová směs) holešovické Centrum současného umění DOX. Parr se proslavil zejména svými fotografiemi z 80. let, kdy začal na své „vyšinuté kompozice" s každodenními motivy včetně jídla používat blesk a řvavé barvy. Jeho dnes už klasické soubory zachycují a ironizují život střední třídy a její rostoucí blahobyt.

Foto: life.com

V roce 1994 se stal členem Magnum Photos, ikony sociálně kritického dokumentu - což se neobešlo bez obvinění, že jeho kompozice sou amatérské, že víc než trpící třetí svět ho zajímá blahobyt Západu a že své „modely" zneužívá.  Stejně tak je ale někdy obviňován, že Parr je značka středostavovského pohledu na svět a její "provozovatel" je spíš pokrytec, protože vytváří to, co jinak kritizuje.

"Na první pohled se zdá, že Parrovy fotografie přehánějí, nebo že jsou groteskní. Ukazuje nám věci, které jsou důvěrně známé, ale ukazuje je ve zcela novém světle," napsal o autorovi a jeho „nové formě současného sociálně kritického dokumentu" teoretik umění Thomas Weski.

S členstvím v agentuře začal víc cestovat a do jeho portfolia přibyla témata turistiky a komunikace; začal zkoumat i s tím související národní charakteristiky a uniformitu dnešního světa.

Parr je úspěšným fotožurnalistou, pracuje i konceptuálním způsobem; nevyhýbá se ani módní fotografii a reklamě.  Během kariéry připravil více než šedesát autorských publikací a nespočet výstav, čím dál častěji působí jako editor a kurátor.

MEXICO. Guadalajara. 2003
MEXICO. Guadalajara. 2003 | Foto: Martin Parr / Magnum photos

Výstava Assorted Cocktail byla poprvé uvedena v Kolíně nad Rýnem na veletrhu Photokina v roce 2006, v rámci kterého byla autorovi udělena Cena Ericha Salomona. Expozice představující práce z let 1983 až 2009 obsahuje cykly Poslední útočiště, Malý svět, Znuděné páry, Zdravý rozum a Mysli na Anglii. Spolu s dalšími sériemi Mysli na Německo, Riviéra Knokke le Zoute a Projekt telefon nabízí expozice i nejnovější cyklus Luxus.

Parrovou vášní je i sběratelství.  "Fotografování i sběratelství mají společný cíl - hledání podstaty," říká. Vlastní rozsáhlou sbírku fotografických publikací, sbírá fotografie britských autorů, ale i pohlednice a bizarní suvenýry.

DOX z jeho úlovků představuje jeho kolekci hodinek s portréty Saddáma Husajna, budíky se Stalinem nebo popelníky s expremiérkou Thatcherovou.

 

Právě se děje

Další zprávy