Dostojevský na dřeň: 11 hodin v divadle

Jan Šprincl
14. 10. 2006 0:00
Brno - Vladimír Morávek, muž robustního vzhledu a velkých divadelních gest, prověří své nervy, schopnosti Divadla Husa na provázku i diváky.
Foto: Jef Kratochvíl

V sobotu v Brně na Zelném trhu a o dva týdny později v pražské Arše se chystá uvést celou tetralogii Sto roků kobry, čtyři dramatizace románů F. M. Dostojevského v unikátním spojení.

Podívejte se na medley video Sto roků kobry ZDE

"Na závěr přichází nejpodstatnější a nejkurióznější část práce propojit je do jedné scénické fresky, mimořádné svou délkou, cenou vstupenek a třeba i lékařskou asistencí," říká Morávek. Začíná se v deset dopoledne, končí před půlnocí.

Foto: Viktor Kronbauer

Po kurážném triptychu Čechov Čechův (v hradeckém Klicperově divadle hrál zvlášť i dohromady Tři sestry, Racka a Strýčka Soleného s citací z Višňového sadu) bylo jasné, že Morávek má schopnost udržet "celodenní" tvar pohromadě a v textech, které jako jedno dílo nevznikly, najít spojující linky. Přes výraznou stylizaci, která jde někdy až groteskně proti vážnosti témat, hledá v Dostojevského románech smysl vyššího bytí  a lidské odpovědnosti k němu.

Inscenovat Zločin a trest, Idiota, Běsi a Bratry Karamazovy patřilo mezi hlavní úkoly Vladimíra Morávka, když nastupoval na místo uměleckého šéfa Husy na provázku. Ve spolupráci s celým ansámblem pak během let 2003 až 2006 stvořil další opus magnum nejen vlastní kariéry, ale i současného brněnského souboru.

Foto: Viktor Kronbauer

"Děvět dílů, sedm přestávek, jeden oběd, jedna večeře, tři intermezza. Guláš, ovoce a alkohol: manželé Nevyjelovi, zpěv a step: Simona Peková, klavír: Jan Budař, noční disko: Jiří Kniha."

Tak zvou pořadatelé na ojedinělé Svlékání z kůže Bestiář podle Dostojevského, při kterém se během jedenácti hodin setkají všechny Dostojevského postavy nejen na jevišti, ale také při společném obědě, večeři a nočním večírku.

A diváci, kteří budou ochotni jeden víkendový den strávit v divadle, si tak můžou dát čaj s Raskolnikovem, knížetem Myškinem, Nastasjou Filipovnou nebo Verchovenským - splní si tak sen mnoha intelektuálů nové doby.

 

Právě se děje

Další zprávy