Dospívat jako přistěhovalec může být Peklo na Zemi

Kultura Kultura, Red Kul
21. 1. 2010 13:00
Nová scena uvede taneční inscenaci Hell On Earth

Praha  - Svět dospívajících přistěhovalců v berlínské čtvrti Neukölln představí návštěvníkům Nové scény argentinská choreografka Constanza Macrasová v taneční inscenaci Hell on Earth. Nová scéna, která v lednu po téměř dvaceti letech přešla zpět pod správu Národního divadla, uvede představení poprvé 21. ledna v 19:30.

Tématem představení, v němž vystupují dospělí profesionálové i mládež z ulice, je integrace, strach z dospívání i konfrontace s vlastní sexualitou - tedy jak je v jiném kulturním stereotypu těžké pro chlapce stát se muži a pro dívky ženami.

"Právě pro takovou moderní dramaturgii je určena Nová scéna, takový prostor Národnímu divadlu chyběl. Inscenace argentinské choreografky je druhou z větších akcí plánovaných na letošní rok," dodává ředitel Nové scény Štěpán Kubišta.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Macrasová se předvede divákům v Praze podruhé. V berlínské čtvrti Neukölln žije více imigrantů než  místních, děti a mládež mají velmi často problémy se začlenit. "V roce 2001 jsem jezdila po různých berlínských čtvrtích s kočovným představením a hrála jsem pro imigranty. Často přišly celé rodiny, atmosféra v takzvaně problematických čtvrtích byla úžasná," popisuje.

Její producent navrhl, aby s dětmi z přistěhovaleckých rodin ze všech koutů světa zkusila nacvičit krátké choreografie; Nejmladšímu členovi byl prý rok. Ta vznikl základ mezinárodního tanečního souboru DorkyPark.

"Z nápadu, jehož zformulování nezabralo ani minutu, vznikl mnohaletý projekt a několik úžasných představení," říká choreografka.

"Ty děti jsou velmi nadané a řekla jsem si, že je nemůžu nechat na holičkách právě v době, kdy potřebují nejvíc sebevědomí, kdy mají nejvíce problémů se svou identitou, tedy v pubertě," vysvětluje choreografka  původ nové inscenace.

V představení Hell on Earth vystupuje sedm profesionálních tanečníků nebo herců a deset teenagerů. Projekt do Prahy přivezl Goethe-Institut.

Macrasová se narodila v Buenos Aires, kde vystudovala tanec a módní návrhářství. Taneční vzdělání si doplnila v New Yorku a posléze v Amsterodamu. Od roku 1995 žije v Berlíně. Inscenaci Hell on Earth už viděli diváci v mnoha německých a francouzských městech a v Dánsku.

 

Právě se děje

Další zprávy