Donutil se promění v prospěchářského Don Juana

Jitka Gráfová
13. 3. 2008 11:52
Premiéra v Národním je i bez Radovana Lukavského
Foto: ND

Praha - Don Juan putuje literaturou už čtyři století, nejslavnější divadelní zpracování ale zůstává to Moliérovo. K němu sáhlo i Národní divadlo a ve čtvrtek ho s Miroslavem Donutilem v hlavní roli představí v premiéře.

První scéna ho slibuje inscenovat nejen jako jedno z nejklasičtějších dramat na světě, ale především jako kritickou zprávu o současnosti. Na plakátech je uvedeno heslo "don util" - což skrývá nejen jméno protagonisty, ale také odkazuje k tématu prospěchářství

Podle šéfa činohry Michala Dočekala Národní hru uvádí právě pro její aktuálnost; prý pro ni uzrál ten správný čas. Don Juan není jen erotickým mýtem, po němž podle některých psychologů touží všechny ženy nezávisle na době a místě, ale obrazem svůdné doby, která šikovným nabízí neomezené možnosti.

Don Juan střídá manželky, nevěří v Boha, nemá svědomí a jedná pokrytecky. Jeho příběh začíná momentem svatby s krásnou Elvírou, kterou ovšem brzy stejně jako mnoho žen před ní opouští. Elvíra se ale odmítá vzdát, Dona Juana při útěku dostihne a snaží se ho přimět k návratu.

Foto: Národní divadlo

Don Juan však na její prosby neslyší, nepomohou přímluvy sluhy Sganarela ani otce Dona Luise.  V další linii rozehrává tragickou etudu: pokouší osud a provokuje sochu Komtura, kterého v minulosti sám zabil. Nakonec je za své hříchy potrestán a propadne peklu.

"Přetvářka je teď v módě -  a co je v módě, je ceněno jako přednost. O každém budu soudit předem špatně, dobré mínění si nechám pouze o sobě. A běda, když se o mě někdo sebeméně otře, nikdy mu to neodpustím a ve svém srdci si ponechám jen nesmiřitelnou zášť," říká o sobě hlavní hrdina na jevišti.

Radovan Lukavský recituje ze sbírky svých oblíbených textů na koncertě v Brně v květnu 2007.
Radovan Lukavský recituje ze sbírky svých oblíbených textů na koncertě v Brně v květnu 2007. | Foto: Ondřej Besperát
Úmrtí: Zemřel herec Radovan Lukavský
Vzpomínky kolegů: Lukavský byl čistou esencí bez ega

Dona Juana, který byl na prknech Národního naposledy uveden před padesáti lety, hraje Miroslav Donutil. "Viděl jsem Dona Juana, ve kterém hrál Jiří Bartoška, ale na premiéře jsem tehdy ze strašné únavy usnul, tak mi Bartoška řekl, že se přijde na  premiéru rovněž demonstrativně vyspat," říká herec.

Režie se ujal Jan Nebeský. Diváci ji ale uvidí ve výrazné autorské úpravě z pera dramaturgyně Darii Ullrichové, která vycházela z překladu Svatopluka Kadlece.

Foto: Národní divadlo

"Smyslem bylo, aby barvy této hry zazářily stejně jako v době jejího vzniku, text jsem ale zbavila dobových ornamentů, zjednodušil se a zmodernizoval i jazyk," věří dramaturgyně.

Postavu sluhy ztvární Milan Stehlík, Elvíru Jaromíra Málková, Dona Carlose Vladislav Beneš. V dalších rolích si zahrají Jan Kačer, Alexej Pyško nebo Antonie Talacková.

Postavu Žebráka zkoušel Radovan Lukavský, který ale v pondělí zemřel ve Vinohradské nemocnici. Nahradí ho Alois Švehlík.

Postava Žebráka je ve hře klíčová. Don Juan pokouší toho nejubožejšího z ubohých, aby za úplatu zaklel, žebrák ale odmítne se slovy, že by raději zemřel hlady.

"Nevím o nikom na světě, kdo by měl takovou váhu osobnosti hrát tuto situaci než pan Lukavský," míní dramaturgyně a přiznává, že se marketingově chovali k alternaci opravdu macešsky.  "Do poslední chvíle jsme doufali, že se pan profesor vrátí, přesto pan Švehlík tuto roli alternuje velmi dobře."

K premiéře Národní připravuje i výstavu fotografií ze zákulisí příprav inscenace, přístupná je v Nosticově salónku Stavovského divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy