Dominik Lang je výtvarnou Osobností roku 2013

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 1. 2014 13:54
Dominik Lang vyhrál Cenu Jindřicha Chalupeckého, porota ocenila i jeho expozice ve Vídni a Českých Budějovicích.
Dominik Lang.
Dominik Lang. | Foto: cjch

Praha - Cena Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku, dostal třiatřicetiletý Dominik Lang.

Porota jej ocenila za dvě samostatná výstavní vystoupení - Expanded Anxiety ve vídeňské Secesi a Procházení zdí v Domě umění v Českých Budějovicích. Ocenila také jeho prezentaci na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Lang je nejmladším laureátem ceny a prvním, který v jednom roce získal Chalupeckého cenu i Osobnost roku.

Instalace Dominika Langa v expozici finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2013.
Instalace Dominika Langa v expozici finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2013. | Foto: CJCH

Porota vyzdvihla Langovu schopnost obstát na mezinárodní umělecké scéně i to, že přes celkově kompaktní charakter své práce, v němž dominuje téma vnímání a prožívání fyzických i institucionálních komponent výstavního prostoru, nalézá od výstavy k výstavě vždy nové a objevné řešení.

"Díra v překližce má právě díky kontroverzi, která ji obklopovala, možnost stát se jedním z ikonických děl českého umění," říká člen poroty Ondřej Horák k Langově práci ve finále Chalupeckého ceny.

"Smyslem ceny není říct, kdo byl v loňském roce absolutně nejlepší. Chceme spíš připomenout, co zajímavého se na umělecké scéně událo, proto také uveřejňujeme seznam všech finalistů a prvních deset z nich i s počtem obdržených bodů," vysvětluje motivaci k udílení ceny Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art+Antiques.

Porotci obecně ocenili hlavně úspěch na mezinárodní scéně a spíše než velkých retrospektivních výstav si všímali novátorských počinů. Na druhém místě se umístil Tomáš Džadoň.

"Džadoňův Památník lidové architektury - trojice seníků nainstalovaných na střechu jednoho z košických paneláků - možná nejlépe naplňuje definici významného počinu, za nějž má být cena udělována," komentuje výsledky členka poroty Silvie Šeborová.

Na třetím místě je Eva Koťátková, která loni měla samostatné výstavy v Kunstverein Brunschweig, v Muzeu současného umění ve Vratislavi a v Modern Art Oxford a její práce byla součástí hlavní kurátorské výstavy benátského bienále.

V první desítce hlasování poroty figurují ještě Martin Zet, Jiří Kovanda, Magdalena Jetelová, Patrik Hábl, Pavla Sceranková, Kamila Ženatá a Vladimír Kokolia.

Cenu Osobnost roku pořádají časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu, jejíž ředitel Marcel Fišer vznik ceny v roce 2002 inicioval. V průběhu její existence se mezi oceněnými objevil Jan Merta, Pavel Brázda, Jiří Kovanda, Josef Bolf, Krištof Kintera či Pavel Mrkus.

 

Právě se děje

Další zprávy