Do Prahy přitáhnou žongléři ze severu

gra
12. 7. 2007 10:00
Začíná sedmý festival pouličního umění
Foto: Produkce show

Praha - Hlavní město se od čtvrtka stává rájem pro žongléry. Až do neděle se koná sedmý ročník pouličního umění a festival žonglování.

"Na festivalu představujeme novou vlnu žonglování, které se stalo součástí nových výrazových divadelních prostředků i součástí stylu mladé generace," říká Jakub Matějka z  Happy End Production, která akci pořádá.

Zatímco v předchozích letech se organizátoři soustředili na ukázky předních žonglérských "velmocí" Francie a Německa, letos zvolili jiný výběr. "Rozhodli jsme se představit v Čechách dosud nepříliš známou lokalitu nového žonglování - divadelní, akrobatické a žonglérské umění ze severu."

Organizátoři slibují sérii dílen a vystoupení předních i méně zavedených performerů ze Švédska, Finska a dalších skandinávských zemí. Akce sídlí v chapiteau na Vítkově a v TJ Sokol Žižkov.

Čtvrteční večer je věnován prezentaci české žonglérské scény. Vystoupením v rámci programu Open Stage budou dominovat dovednosti skupiny Kruhová parabola.

Foto: Produkce
  

Páteční program přináší světovou premiéru projektu Ville Wala a Maksima Komara. "Ti patří k vůdčím osobnostem nového žonglování v Evropě. Večer pak vyvrcholí novým projektem české skupiny Pa-li-tchi, za zvuku bubnů i vokálu hosta Ridiny Ahmedové," vypočítává Matějka.

V sobotním programu se představí osobnosti balancující na pomezí žonglování a výtvarného divadla či filmových projektů; kupříkladu Erik Åberg používá kartony cigaret. V neděli festival vrcholí odpoledním žonglováním v parku, prezentací akrobacie na jednokolkách v podání Uni Sapiens či vystoupením Poweriser Crew na skákacích chůdách.

Součástí festivalu jsou workshopy. Program není určen pouze zkušeným žonglérům a profesionálům, každý den nabízí lekce i pro ty, kteří chtějí začít. Celodenní vstupenky stojí 200 korun, jen večerní nebo denní program vyjde návštěvníky festivalu na 150 korun, permanentka stojí 500 korun.

Více informací o festivalu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy