Do kina se bude kromě opery chodit i na divadlo

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 9. 2011 16:03
Aerofilms nabídne přímé přenosy z Londýna
Sluha dvou pánů
Sluha dvou pánů | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po několika úspěšných sezonách přenosů z Metropolitní opery v New Yorku nabídne společnost Aerofilms nově i projekt NT Live (National Theatre Live), který zprostředkuje přímé přenosy vybraných divadelních představení z londýnského Národního divadla.

NT Live poběží ve světě již třetí sezonu a nabídne divákům čtyři večery. Zahájí ji 15. září anglická verze světoznámé italské commedie dell'arte Carla Goldoniho Sluha dvou pánů.

Všechny čtyři přenosy budou obohaceny obrazovým úvodem, v nichž se diváci dozví o vzniku a přípravách dané inscenace. Letošní dramaturgie přenosů se zaměřila jak na klasické komedie včetně Shakespearovy Komedie omylů, tak na současné drama. V Česku tyto přenosy uvedou pražská kina Světozor, Oko a Aero.

Foto: Aktuálně.cz

Celková délka přenosů je zhruba tři hodiny včetně přestávky. Přenosy her jsou uváděny v anglickém jazyce s českými a anglickými titulky. Představení jsou přenášena živě; opět v digitální kvalitě pomocí satelitu přímo z budovy divadla na londýnském South Bank do kulturních zařízení a kin po celé Británii a Evropě.

Režisérem Sluhy dvou pánů byl umělecký ředitel Národního divadla Nicholas Hytner, který příběh z 18. století přesunul do Brightonu kolem roku 1960. V hlavní roli vystoupí James Corden, populární televizní komik, který se proslavil sitcomem Gavin & Stacey, kde vystupuje jako Smithy - veselý a svéhlavý milovník fotbalu a piva.

V říjnu bude uvedena druhá inscenace s názvem The Kitchen, která je dílem dramatika Arnolda Weskera. Hra byla napsána v roce 1957 a nabízí pohled do rušné suterénní kuchyně obrovské restaurace ve West Endu, kde německý šéfkuchař Peter prožívá milostnou aférku s vdanou britskou servírkou Monikou. V hlavní roli se představí Tom Brooke.

Třetí hrou uvedenou v rámci projektu bude v prosinci novinka Johna Hodge nazvaná Collaborators. Na jeho kontě jsou scénáře k filmům Trainspotting, Mělký hrob či Pláž. Zaměřil se v ní na imaginární setkání Stalina s prozaikem a dramatikem Michailem Bulgakovem.

NT Live uzavře v březnu 2012 rodinná shakespearovská Komedie omylů, v níž se hlavní role zhostí oblíbený britský televizní komik Lenny Henry.

Přímé přenosy Live in HD z Metropolitní opery v americkém New Yorku se do kin po celém světě uskutečňují od roku 2006. V sezoně 2007/08 se začaly vysílat i do České republiky. V sezóně 2011/12 budou přímé přenosy z Met k vidění již v téměř 30 českých a moravských městech.

Bližší informace naleznou zájemci na www.ntlive.cz

 

Právě se děje

Další zprávy